Jak jsem naznačila v úvodu, v domě jsme s mamkou pokročily o pár schodů dál. Na stavbě jsou hotové schody! Pouze zbývá odstranit bednění, ale musím říct, že se opravdu povedly, a vřele všem doporučuji pana Klaboucha, který nám je dělal a který je v Jindřichově Hradci svou prací vyhlášený.

A co dál? Začaly jsme řešit zahradu… nejdříve jsme jen tak přemýšlely a plánovaly a nakonec jsme se rozhodly, že si necháme poradit (jako vždy). Obrátily jsme se proto na zahradní architektku. Naše volba padla na ing. Lenku Musilovou (využily jsme kontaktu z poradny dostupné na TvujDum.cz). Oslovily jsme ji a naše spolupráce započala. Nejdříve ze všeho od nás potřebovala půdorys domu a vyplněný dotazník. Ten byl hodně zajímavý a doufám, že se nebude nikdo zlobit, když otázky z něj zde zveřejním. Obsahoval i takové, které by mě vůbec ani nenapadly. Třeba umístění popelnice.

Dotazník jsem zodpověděla a poslala nazpět paní architektce. Ta podle něj začala připravovat studii zahrady a také vizualizace. Nyní čekáme na výsledek a už se nemůžeme dočkat.

Zpět ale k tomu, co bylo potřeba architektce dodat, aby vůbec mohla s návrhem zahrady začít. Nejprve to byly plány a půdorysy:

  • půdorys pozemku s umístěním domu
  • půdorys s vyznačením vedení inženýrských sítí
  • půdorys minimálně přízemí s rozkótováním oken a dveří
  • pohledy na dům nebo vizualizace (jasně ukazující architekturu domu)
  • jestliže se nejedná o pozemek v rovině – plán s vrstevnicemi

Také bylo třeba vyspecifikovat, kdo bude dům a zahradu obývat užívat a jaké má o ní představy. Odpovídala jsme tedy i na otázky: Kolik osob a jak starých bude v domě, potažmo v zahradě žít? Kolik z toho bude dětí – vyplývají z toho nějaké závazky pro řešení zahrady (dětské hřiště, pískoviště, trampolína, basketbalový koš, rovina pro fotbálek aj.)? Jaké záliby mají dospělí obyvatelé, které souvisí se zahradním prostorem? Zda jsme na něco alergičtí? Jaké konkrétní rostliny bychom na zahradě rádi měli? A zda jsou nějaké rostliny, které se nám nelíbí?

A nakonec ještě pár doplňujících otázek: Jestli máme nebo budeme mít nějaké domácí zvíře, které má mít na zahradě svůj prostor (např. pes)? Mělo by být v zahradě místo na sušák na prádlo? Zda je naše obec vybavena biopopelnicemi, nebo tento odpad budeme kompostovat? Je třeba počítat prostor na produkční záhony? Jak velké, kolik a co na nich budeme chtít pěstovat? Chceme na pozemku ovocné stromy? Kolik a jaké? Chceme pěstovat drobné ovoce (rybíz – černý, červený a bílý; maliny; ostružiny; borůvky; angrešt)? Kolik a jaké? Zda také chceme na pozemku vodní plochu – bazén (nadzemní/v zemi; krytý, nebo otevřený)? Jak velký? Jinou vodní plochu – jezírko (okrasné/ koupací)? Jak velké? Nebo pouze malý vodní prvek? Mělo by na zahradě vzniknout posezení (terasa u domu / posezení pod pergolou s krbem / krytý altán / venkovní kuchyně/ otevřené ohniště a jiné)? Pro kolik osob? Měla by být v zahradě kůlna na nářadí? Jak velká? Co by se do ní mělo schovat? Uvažujeme-li o umístění automatické závlahy, o osvětlení některých rostlin? Je-li zahrada ve svahu – bude svah řešen zídkou nebo osázením? Naše představa o materiálu zídky?

Na všechny otázky jsem odpověděla, a když měla paní architektka informace po kupě, začala připravovat návrhy. Až budou naše vizualizace zahrady hotové, tak se o ně s vámi ráda podělím. Taky vám řeknu, jak jsme s mamkou vybíraly krbová kamna a jak jsme daleko s výběrem kuchyní.

Takže opět příště...