Začalo to zajímavě, a to okny střešními. S nimi jsme se nezaobíraly, protože ty vybral náš stavbyvedoucí. (O nás – bez nás) Když Stavba, dům, okna, střechajsem poprvé spatřila SVÁ střešní okna, mé pocity byly značně rozporuplné. Nedosáhla jsem totiž ani na jejich spodní okraj! Je pravda, že nejsem vysoká, ale tohle?! V hlavě se mi honily myšlenky typu: jak je budu mýt? Jak budu větrat? To k tomu dostanu nějakou tyč? A to už se nebudu nikdy koukat z okna? To je asi nějak špatně, ne? Nebo ne? Obávala jsem se zeptat našeho stavbyvedoucího, protože z něho mám pocit, že ho nervují názory laiků moje a mamky (a asi všech ženských všeobecně). Zeptala jsem se tedy jinde. A jaké bylo mé radostné překvapení, když mi bylo řečeno, že to je obrovská blbost a ty okna se musí snížit. Huráááá. Budu vidět ven! Nakonec to bylo možné snížit pouze o jednu střešní tašku. Výhled tedy mít budu, když si stoupnu na židli. Ale už dosáhnu na spodní okraj (když si stoupnu na špičky)…

Ostatní okna jsme si již mohly vybrat my. Mamka začala s výběrem firmy, která by nám je dodala. Rozhodly jsme se sice šetřit, ale jsme si vědomy, že u některých záležitostí je třeba brát zřetel na kvalitu. Šetřit ano, ale ne za každou cenu. Námi osloveným firmám jsme zadaly počet a rozměry všech oken a čekaly na jejich cenovou kalkulaci. Od všech jsme dostaly minimálně 30% slevu. Cena se výrazně nelišila u žádné Stavba, dům, oknaz nich. Tak jsme vyškrtaly dodavatele, na které jsme neměly dobré reference. Nakonec naše volba padla na šestikomorová okna s trojsklem. Zaujaly nás u nich tyto vlastnosti, které udává výrobce: "Okna mají až 40% úsporu nákladů na vytápění a výborné tepelně izolační a protihlukové vlastnosti. Systém těchto oken je vyroben a certifikován pro pasivní domy. Dvojité ukotvení zasklívací lišty zajišťuje díky své stabilitě vyšší bezpečnost a lépe odolává snahám o násilné vniknutí do okna či dveří zvenku."

Poté jsme vybíraly, od stejného výrobce a se stejnými vlastnostmi jako mají okna, posuvné dveře pro vstup na moji terasu a na maminčinu zahradu.

Měly jsme tedy vybráno, zaplaceno a za měsíc bylo vše hotové. Přijeli řemeslníci a okna namontovali. Náš stavbyvedoucí nám ale poradil, abychom si vchodové a terasové dveře nenechávaly dosud osadit, protože by v průběhu stavby mohlo dojít k jejich poškození. (Tuto instrukci mi potvrdil i můj kamarád, který si nechal namontovat vše a říkal, že už má terasové dveře poškrábané.)

Stavba, okna, dům, schodištěMusím se ještě zmínit o okně, které pan projektant „umístil“ u mého schodiště. Toto okno způsobilo velký rozruch. Je tam totiž úplně špatně. Schody by tak musely být vedeny v polovině okna, což je docela nepraktické z mnoha důvodů. Přemýšlelo se tedy, že se okno vyndá, udělá se otvor někde jinde a umístí se tam. Nebo že se vyndá a vymění za menší, které máme v technické místnosti… Přišlo nám to ale docela komplikované (i finančně), rozhodly jsme proto, že okno zůstane tam, kde je. Tak uvidíme, jak to dopadne.

PS.: Nyní se toho na stavbě moc neděje. Jsou vybudované příčky a v nejbližších dnech by se mělo začít s rozvody plynu, vody a elektriky. Příští měsíc bychom měly mít hotové návrhy kuchyní a asi začneme pokukovat po obkladech a dlažbě. Také jsme si nechaly připravit návrh zahrady.

Děkuji za vaše ohlasy. Jsem ráda, že nás čtete a že se vám náš blog líbí. Vám všem, kteří nám držíte palce (vlastně i těm, kterým je to celkem fuk), přeji hodně štěstí do roku 2011.