Letos mi vyšla ve vydavatelství GRADA druhá kniha, jmenuje se Rodinný dům ze všech stran aneb Na co jste se báli zeptat svého architekta. Vybral jsem tu pár čtenářských reakcí:

U nás ve Švédsku by vyjít nikdy nemohla, v poznámkovém aparátu je leckde krajně nekorektní. Dělat si srandu z feministek, islamistů, komunistů – pane, kde to žijete? (Jan N., Liberec)

Nikdy bych neřekla, že je možné napsat něco tak poučného – a přitom zábavného. Díky. Čte se to jak povídky Šimka a Grossmana, ale pak to člověku vrtá v hlavě. (Františka H., Praha)

S manželem se večer v posteli o tu knížku pereme. (Jana H., Toušeň)

Ne každý má na to stavět dům, já také ne. Tak si zatím jen čtu Vaši knihu a sním, jak jednou bude vypadat. (Ivo V., Jaroměřice n. R.)

Některé lidi, co pořád stavějí ty příšernosti, bych tou Vaší knížkou mlátil do hlavy od rána do večera. A ráno znovu… Speciálně náš soused, ten má na domě nejmíň 150 těch betonových kuželek, jak o nich píšete. Přemýšlím, že mu ji anonymně pošlu. (Marcel M., Praha)

Přečetla jsem Vaši knížku a moc mě mrzí, že jste ji nenapsal před šesti léty, když jsme stavěli my. Příteli ji raději ani neukážu, byl by z toho asi stejně vyřízený jako já. Projektujete také přestavby? (Klára S., Zdiměřice)

Myslel jsem, že je dobré si něco takového přečíst, když teď plánujeme stavět, ale byl jsem zklamán. Jste typický architekt: sice jsem se řehtal občas jako kůň, ale v řadě názorů s Vámi vůbec nesouhlasím. Člověk si má stavět dům, který se líbí jemu, a ne nějakému architektovi. Stejně se dva lidi Vašeho řemesla neshodnou, co je kvalitní a co je blbé, tak nevím, proč si nechat do toho mluvit právě od takových, kteří člověku spíše nadiktují svůj (jedině správný!) názor a na nic se neohlížejí. (Josef M., Rožnov p. Radhoštěm)

V Americe by Vás za Vaše názory v poznámkách ke kapitolám nejspíš rovnou zavřeli ! (Josef D., Ústí n. Orlicí)

Fakt dobrý. Díky. Také já mám s úředníky a stavebním zákonem naprosto hroznou zkušenost, alibismus zdravý rozum doslova válcuje. Nu, hlavně že ti chlapci a děvčata na úřadě mají co dělat (aniž by ovšem museli pracovat!), jiný smysl v tom nevidím. Projekt byl hotov za tři týdny, povolování trvalo pět měsíců. (Milan M., Podbořany)

Otírat se o Danu Kuchtovou a Hnutí Duha může jen blbeček jako ty! Vůbec tomu nerozumíš! (Jerry)