Rozhodující kritéria

Než začneme nakupovat zahradní stínění, měli bychom si pár věcí ujasnit:

  • Jak velkou plochu je potřeba stínit
  • Počet osob, které stínění budou využívat
  • Kdy a jak dlouho chceme venkovní posezení na zahradě využívat
  • Jaké na ně máme požadavky, co se týče ovládání a údržby
  • Finanční náklady

Slunečníky

Aby splnily svůj účel, musí být kvalitní a velké: kruhové (mnohoúhelníkové) zahradní slunečníky s průměrem 290 cm a víc, čtvercové 250 x 250 nebo 300 x 300 cm. Kvalitní textilní povlaky jsou ze 100% akrylu či polyesteru vyšší gramáže. Mají různou úpravu (protišpinivou, protiplísňovou, vodoodpudivou, s UV filtrem kolem 50 SPF) a musí unést značnou zátěž, než prosáknou (výrobci uvádějí vodní sloupec až 300 mm).

Markýzy

Když terasa navazuje na dům, je výhodné zvolit k jejímu stínění venkovní markýzu, která zastíní velkou plochu. Jelikož jsou markýzy fixované do venkovní zdi, tudíž celoročně vystavené klimatickým změnám, je nutné, aby měly velmi kvalitní konstrukci z pevných a lehkých hliníkových slitin; navíjecí toč a zvláště namáhané části jsou ocelové.

Potah je z akrylové tkaniny s povrchovou protiplísňovou úpravou a vysokým SPF. Když má markýza mírně šikmý sklon (12°), chrání před sluncem i před deštěm, který stéká po vnější hraně.

Sluneční plachta (clona)

Vývojový stupeň mezi markýzou a slunečníkem: není stavebně fixovaná k domu, ani nemá stojnou nohu. Název vychází z podobnosti s lodní plachtou. Je atraktivní ozdobou každé zahrady. Ukotvuje se do zdiva (šrouby musí proniknout zateplením!) ve 3 nebo 4 bodech v podchodné výšce, tj. 260 až 270 cm nad terénem.

Pergola

Čím se liší pergola od markýzy (s výjimkou samostatně stojící)? Má nohy. Luxusní typy pergol mají dřevěnou nebo kovovou (hliníkovou) nosnou konstrukci a shrnovací textilní střechu. Špičkové modely jsou navíc vybavené zvláštními roletami, které ji uzavřou ze všech stran, takže vznikne jakýsi pokojíček nebo domeček. Zvláštní kategorii představují tzv. samostatně stojící pergoly s pohyblivou (shrnovací) střechou: mají čtyři nohy, nebo se montují na dvě protilehlé domovní zdi.

Zastínění a všem typům se budeme postupně věnovat v dalších článcích, nebo si pořiďte časopis Dům&Zahrada, kde v čísle 8/15 se tomuto tématu věnuje autor obšírněji.

Foto: Weishäupl, Maron, Gandia Blasco