Také neustále uvažujete o zvyšujících se nákladech za topení? Nyní s nastupující zimou se asi nebudeme pouštět do velkých akcí, jako je zateplení pláště domu nebo výměna kotle. Stejně tak kompletní výměnu oken a dveří spíše necháme na jaro či léto. Právě teď ale můžeme udělat celou řadu malých kroků a jednoduchých opatření, která nám pomohou ušetřit energii za topení, a tedy i nějaké peníze.

Tak třeba všechna okna a dveře můžeme opatřit kvalitním těsněním a utěsnit také případné „fuky“, kterými vniká dovnitř studený vzduch kolem parapetů nebo ještě jinými místy. Ušetříme si tak pěkných pár procent nákladů za energii.

Pořiďte si koberecZdá se vám, že je v pracovně nepříjemné chladno? Možná ale při bližším zamyšlení zjistíte, že je vám zima jen na nohy. Možná proto nemusíme více topit, ale co takhle pořídit novou kvalitní podlahu? Anebo prozatím zvolit řešení ještě rychlejší, levnější a jednodušší – kvalitní vlněný koberec pod stůl s počítačem? A k tomu další stejně levné řešení: vlněný pléd přes ramena nebo pořádný svetr při práci za chladných nocí.

Využijte komínJako přídavné topidlo kupte parádní litinová kamínka na dřevo, štěpky atd., nejlépe s ekonomickým dvojím spalováním a s litinovou plotýnkou, která poslouží k příležitostnému vaření nebo jen ohřívání vody na čaj. Malá kvalitní kamna o výkonu 5 – 6 kW vytopí prostor až 85 – 100 m2. Ušetříte hodně a navíc vykouzlíte uklidňující kout s příjemným pohledem do plamenů prosklenými dvířky. Náročnější investicí jsou pak krásná velká kachlová kamna – přes zimu si jejich stavbu pořádně promyslíme a propočítáme a na jaře necháme zrealizovat.

Odsuňte nábytekZatím bychom ale mohli trochu přeházet nábytek. A možná že máme doma trochu přenábytkováno. Rozlučme se proto se zbytečnými kusy, které stojí před radiátory. Bez nich bude místnost nejen vzdušnější a příjemnější, ale také teplejší. Takový peřiňák v ložnici nebo masivní křeslo v pokoji velmi blízko topného tělesa totiž hodně tepla bez užitku pohltí. Totéž platí i pro dlouhé těžké závěsy. Radiátory pod okny proto nezakrýváme dlouhými závěsy! Zvolíme je v takové délce, aby nepřekrývaly topné těleso a zároveň nebyly příliš krátké, protože pod krátkými závěsy zase teplo uniká kolem okenních tabulí ke stropu. Nejlepší z hlediska proudění vzduchu jsou rolety nebo žaluzie.

Určitě nezapomeňme, že všechna topná tělesa v bytě musíme pravidelně zbavovat prachu.

-ag-Foto: Jaga radiatory, Romotop