Chleba má příliš tvrdou kůrku, koláče jsou jako betonové, piškot moc vysušený. Čím to je? Máme špatnou troubu, anebo neumíme péct? Kde je pravda? Možná někde uprostřed - trouba je už staršího data, a my možná děláme někde nějakou chybu.

Jaká je správná technologie pečení i v té nejjednodušší, obyčejné domácí troubě - plynové nebo elektrické? Většinou se striktně řídíme pokyny v receptech. Ty ale udávají jenom stupně Celsia, předehřátí trouby a dobu pečení. Ukažme si ale více třeba na pečení obyčejného chleba a předpokládejme, že zatím nechceme investovat do nové trouby. I tak se dá kvalita pečiva vylepšit několika malými triky. Například optimalizací vlhkosti uvnitř trouby.

Vrhněme se do trouby

U starší trouby je nezbytné především eliminovat přílišné teplo shora či zdola. Pokud se chléb shora připéká, samozřejmě jednoduše přemístíme plech o patro níže. A nezapomeneme také bochník přikrýt pečicím papírem!

Pokud má bochník tendenci připalovat se pro změnu zdola, vložíme předem na dno trouby prázdný pečicí plech a na něj případně ještě rozestřeme alobal v jedné nebo dvou vrstvách. Elegantnějším řešením je ovšem využití moderní teflonové „protipřipékací“ podložky do trouby. Ta se položí na plech přímo pod pečivo.

Pokud s chlebem na plechu nejsme spokojeni, stojí za to vyzkoušet upéct ho ve formě – a právě formy silikonové zajistí spodek a strany bochníku vláčné a měkké. S vrchní stranou si musíme poradit.

Chléb budeme potírat během pečení vodou a necháme jej podle potřeby zakrytý zmíněným pečicím papírem. Někdy to ale nestačí, a kůrka nepřiměřeně tvrdne, až je nakonec jako kámen. Řešením není vložit do trouby jenom maličkou nádobku s vodou - vody je třeba více, aby se vyvinula pára. Vyplácí se tak na její dno dát prázdný čistý pečicí plech a naplnit jej vodou. Nebo uložit pod pečicí mřížku s pečivem nízký rendlík s velkým průměrem (cílem je dosáhnout pokud možno velké vodní plochy). Využít se dá také plochá silikonová mísa na koláč naplněná vodou.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/