Které jsou ty pravé? Ideální jsou ty, které takový prostor doplňují, jsou výrazné, aby mezi ostatními dominantními předměty nezanikly. Důležitou roli hrají ostré čepele a výrazná žilnatina listů, stejně jako jejich barvy a jejich neobvyklost. Takové jsou Masožravá rostlina - Sarracenianapříklad nolina s hřívou „kudrnatých vlasů“, exotický kroton, bizarní cypřiš i masožravka. Pro vytvoření dokonalého celku musíme věnovat pozornost také výběru vhodného květináče a v rámci interiéru zvolit správné umístění.

Nestává se často, že by se v přírodě role obracely, ale v případě masožravky Sarracenie - prapodivné špirlice tomu tak je: místo toho, aby byla potravou pro živočichy, se sama živí hmyzem, který zákeřně vábí svojí vůní a barvou. Při dostatku světla, v kyselé půdě a se zálivkou měkkou vodou přežije poměrně dlouho i bez živé kořisti.

Nolině se dlouhé listy stáčí a kroutí do všech stran a visí zdobně okolo rovného kmene. Kvůli stonku, který je na bázi ztlustlý, se rostlina někdy také nazývá „sloní noha“. V interiéru velikosti slona sice nedosáhne, ale při správné péči vyroste v nepřehlédnutelného člena domácnosti. Nolina pochází z Latinské Ameriky a její divoká hříva vyžaduje světlé a vzdušné stanoviště. Rostlina snáší spíše sucho než přílišnou vlhkost, ačkoli je lépe nenechávat zeminu zcela vyschnout.

Kroton neboli Codiaeum variegatum se od jiných rostlin liší ozdobným listem. Pozorovat Kaktusová krajinkajeho listy je téměř psychedelický zážitek – mohou být zelené, žluté, oranžové, červené, fialové, se širokými žebry a divokými vzory. Je to veselý, ale poněkud náročnější společník do domácnosti. Nesnáší chlad, průvan, ani příliš suchou půdu. Navíc vyžaduje čerstvý vzduch. Nejlépe je postavit květináč s obalem do misky s vodou, která se bude kolem rostliny odpařovat.

Další z řady…

Mezi pokojové rostliny, které se báječně hodí do interiéru s retro prvky, patří také kaktusy jsou velmi atraktivní svými prapodivnými tvary. Když sesadíte více druhů, získáte mexickou „skalku“. Nejlépe se kaktusům daří v hrubozrnném, písčitém substrátu, na slunném stanovišti a při velmi skrovné zálivce.

Difenbachie - pozor patří mezi jedovaté rostliny!Difenbachie upoutá pozornost atraktivními, stejnoměrně zelenými listy s výraznou bílou žilnatinou. Je ale nejen ozdobou - za dobrou péči se odvděčí tím, že ochlazuje a čistí vzduch. Umístěte ji na dostatečně osvětlené stanoviště, avšak chráněné před přímým sluncem. Zemina by měla být stále vlhká, ale dobře propustná, aby přebytečná voda mohla odtéci, protože difenbachie nerada stojí ve vodě.

Evergreenem mezi rostlinami je cypřišek, který se vine jako zelený had. Cypřiši se daří na slunci i ve stínu a snáší každý měsíc tvarování ostrými zahradnickými nůžkami. Pokud ostřihané větvičky promnete, vydávají příjemnou citrusovou vůni.

Parožnatka - Platycerium superbumO rostlině, která na zemi roste přes pět set milionů let a která přečkala i éru dinosaurů, nelze říci, že by trpěla nedostatkem schopnosti přežít. I malý exemplář parožnatky - Platycerium superbum je velmi působivý svými zvláštními, široce vějířovitými listy ve tvaru paroží. Daří se jí nejlépe na stinném a vlhkém stanovišti, přičemž vedle důkladné zálivky je potřebná i dobrá drenáž – za příznivých podmínek se rychle rozroste do impozantní velikosti.

Nakonec nesmíme zapomenout ani na fíkus, konkrétně Ficus elastica, a dracaenu, které v interiéru inspirovaném retro stylem určitě mají své místo...

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář