Ledviník ztepilýVšichni ho známe a mnozí ho i doma máme. Řeč je o ledviníku ztepilém – kapradině, která je pozoruhodná vzhledem a výjimečná svými vlastnostmi. Ledviník ztepilý - Nephrolepis exaltata - vysoce stylová rostlina, která je odolná, nenáročná, přináší do interiéru závan svěžího vzduchu a dokonale ztělesňuje vše pozitivní, co zeleň přináší.

Dokonalá rostlina do současného interiéru

Nová rostlina roku si najde cestu do všech typů interiérů a záplavou jasně zelených listů, které se sklánějí v ladných obloucích, vždy upoutá pozornost. Přirozeně tak zapadá do současného uvolněného životního stylu. Ledviník dobře snáší světlo, a proto obstojí i v supermoderním minimalistickém designovém interiéru. Tuto statnou a pohodovou rostlinu se zakroucenými listy můžete umístit kamkoliv - do obývacího pokoje, koupelny, kuchyně nebo na pracoviště.

Čistička vzduchu

Vedle stylového vzhledu má ledviník ještě jednu velkou výhodu. Jeho listy dokážou čistit vzduch. Zachycují škodlivé látky a zvyšují vzdušnou vlhkost, čímž vytváří zdravější prostředí.

Ledviník ztepilý (Nephrolepis exaltata) pochází z tropických oblastí Asie a Nového Zélandu a je jednou z nejznámějších kapradin. Jeho jméno vzniklo spojením řeckých slov nephros, ledvina, a lepis, váha. Každá odrůda má své typické znaky, ale žádná Každý prvek - zeď s krajkovou tapetou, ledviník i servírovací podnos - má vlastní zajímavou texturu. Jasně zelené a modré akcenty podtrhují svěží dojem.nezapře jednoznačnou příslušnost ke svému druhu.

Nephrolepis velmi dobře vynikne v závěsných košíčcích nebo na podstavci jako solitéra. V pozdějším věku dorůstá do větších rozměrů, jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé. A roste velmi rychle - pokud má ty nejlepší podmínky, může svoji velikost během jednoho roku až zdvojnásobit.

Ledviník snáší dobře i stín. Jednou za čas ho stačí přihnojit a třikrát týdně mírně postříkat vlažnou vodou. Hodně mu usnadníte život, když ho každý rok přesadíte. Nejlépe do rašelinné zeminy, která mu perfektně vyhovuje. Za vaši péči se vám odmění záplavou uklidňující zeleně a zdravějším ovzduším.

Ledviník na čtyři způsoby

Svěže zelená rostlina, jakou ledviník bez pochyby je, bude dobrým zdrojem inspirace na pracovišti. Atraktivní a dominantní zelený prvek na podstavci zpříjemní práci v kanceláři. Nenucená přirozenost zelené rostliny pomůže uvolnit se, soustředit se a odvádět dobré pracovní výkony.

Ledviník může být i vhodným společníkem u stolu. Nebude nás u jídla rušit výraznou vůní, ale naopak každému jídlu dodá na přitažlivosti. Je to nenáročný host - postačí mu miska s čistou vodou.

V kuchyni kapradiny pomohou zase čistit vzduch. Výrazný prvek v podobě ledviníku upoutá pozornost v jednotném barevném schématu a čistém, jednoduchém designu. Černobílé kompozici dodává jasně zelená barva ledviníku výrazný akcent. Textura s jemnými detaily tvoří působivé pozadí při pohledu skrze spleť kapradinových lístků.Rostlina spolu s kuchyňským vybavením bude působit elegantně a zároveň nenuceně.

V obývacím pokoji bude dominovat jasně zeleným akcentem a fascinující hrou tvarů. Ledviník lze využít k optickému oddělení jedné části místnosti od druhé, podobně flexibilně jako například zástěna z bambusu.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář