Ve spěchu pak můžeme zjistit, že se nám nedostává obalů, stuh a na výsledku je to vidět. Druhým extrémem je doslova naházení dárků do dárkových papírových lesklých tašek a taštiček s často kýčovitými potisky. Dárek si můžeme sice dát odborně a bezchybně zabalit v obchodě, ale můžeme to také udělat sami. I když to nebude tak profesionální, dáme do toho rozhodně svůj um a fantazii, čas i srdce - a to se počítá.

Budeme-li se držet přírodních materiálů, možností, jak zabalit a převázat krabičky s dárky, máme nepřeberně; nabízí se nám široká škála kombinací materiálů. Využít můžeme efektní vlnitou lepenku, která sama o sobě efektní ani není, zajímavou se ale stává, až dostane trojrozměrný tvar - jakmile do ní obalíme třeba láhev vína nebo jí polepíme krabičku i s víčkem. Ovázat takový dárek můžeme slámou nebo provázkem a přidat suchou větvičku okrasné trávy, jedlovou větvičku nebo větvičku šípkového keře s několika šípky.

Tip: vydejte se do obchodů, jako je Kutil nebo Provaznictví - najdete tam netušené druhy provazů, provázků, šňůr a šňůrek. A také jutu v metráži.

Juta je široce využitelná k výrobě obalů, polepování dárkových krabic, šití dárkových sáčků. Jutový sáček ve tvaru punčochy je ušitý hned, zbývá jen olemovat ho červeným filcem nebo stužkou.

Nápadná a veselá vánoční kombinace: juta, zelený, bílý a červený filc. Zkuste pevné krabičky balit i do zbytku tapety, a to klidně i silné tapety s rastrem; krabička v ní dostane nový rozměr. Navíc nemusí vždy platit přímá úměra: velká krabice = velká mašle, malá krabička = malá mašle. Zkombinujte i malou krabičku se širokou stuhou, uvažte velkou mašli.

V asijských obchodech naleznete přírodní papírové sáčky s rastrem nebo motivy malovanými tuší, a také rýžový papír - v těchto jemných obalech zabalené dárky krásně vyniknou. Ty převažte jemnou hedvábnou šňůrkou a přidejte zelenou větvičku.

Vánoční sáčky s bramborovými razítky

Potřebujeme papírové sáčky, vodovky nebo tempery, brambory a ostrý nožík, tuš nebo jemný černý fix. Postup práce: připravíme si obyčejné hnědé papírové sáčky. Namícháme temperové barvy a připravíme velké brambory. Ty rozpůlíme a vyřežeme do nich razítka: třeba jednoduchý obrys smrčku, hvězdy, ryby či jablíčka. Na sáček do řádků nebo cik cak pak třeba tiskneme: stromeček v olivové barvě, rumělkově červené jablíčko, zlatou hvězdu, modrou rybu. Necháme zaschnout. Potom jablíčku tenkou černou linkou přimalujeme fixem nebo tuší stopku, lísteček a jaderník (hvězdici ze semínek, jaká vznikne po rozkrojení jablka). Další variací mohou být bramborová razítka s hvězdičkami - podle nálady zvolíme samé modré, nebo kombinace červených, žlutých, oranžových...

Sáčky naplníme dárky a převážeme taftovou stužkou v odpovídajících barvách. Hodí se i slaměný provázek nebo hezky kroucená přírodní šňůra.

Veselé vánoční krabice

Balit můžeme dárky v originálních obalech - krabicích, anebo si můžeme vyrobit krabice svoje. A to pouhým polepením novinami, tapetou, lepenkou a přetřením. Přičemž materiály můžeme i ve čtvercích nebo pruzích střídat. Krabici od bot můžeme také natřít vodovkami či temperami, polepit barevnými látkovými kolečky a dokreslit tuší - třeba vepište okrasně i jméno obdarovaného.

Nostalgicky starodávně bude působit krabice polepená starými zažloutlými novinami. Příslušnou patinu jí ještě dodáme přetřením klovatinou.

-ag-Foto: www.profimedia.cz