Přečtěte si, co všechno se vám může stát, když se vám silný odmašťující prostředek dostane na ruce a omylem to důkladně neošetříte nebo dokonce přehlédnete.

Jak to může dopadnout

Člověk varování podceňuje přesně do okamžiku, než to jednou nevyjde. Říká si - na co si brát gumové rukavice, jen to tam rychle nastříkám a bude to. Asi jsem si to také tak řekla a nastříkala do trouby čistič a bez rukavic neopatrně začala povrch přetírat. A stačilo málo - jen se dotknout palcem pravé ruky. Výsledkem je to, že na palci téměř zmizela kůže i s papilárními čarami a místo toho se objevil popraskaný škvarek. Odolává mastím, bolí, a když omylem při vaření sáhnete pravou rukou po špetce soli nebo pepře, vidíte všechny svaté.

Chemie (stejně jako oheň) je dobrý sluha, ale zlý pán

Při často šíleném předvánočním uklízení, na které máme obvykle málo času, a tak je provádíme unavení - by nás měl provázet kromě hesel a utkvělých myšlenek jako "hygienická čistota, desinfekce, vysoký lesk"... také hluboký respekt k chemikáliím a disciplinovaná práce s nimi. Hodně čisticích prostředků působí dráždivě na sliznice dýchacího a zažívacího traktu, mnohé jsou leptající. Savo dráždí (ale krásně čistí), Savo Razant silně leptá (přestože nádherně protáhne odpad dřezu). Stejně jsou na tom další velmi účinné přípravky známých značek - Mr. Propper nebo Domestos.

Největší pozor musíme dávat při práci s odstraňovači usazenin v odpadech a čističi usazenin ve sporáku a troubě. Ty obsahují louhy, které špinavé mastnoty rozpouští. Bohužel, když s nimi zacházíme ledabyle, ošklivě poleptají také kůži na naší dlani nebo prstech. Totéž udělají s našimi útrobami po náhodném požití.

Pár tipů, s čím čistit

Na varné desky nám poslouží například Dr. Beckmann - čistič sklokeramických i indukčních desek. K tomu je potřeba jenom jemný hadřík. Vždy čistíme vystydlou desku; prostředek se na ni nastříká a potom se nečistoty mechanicky setřou.

Smalt plynových i elektrických sporáků kolem plotýnek a hořáků bývá rychle mastný a pokapaný zasychajícími zbytky omáček a polévek. Na sporák i vnitřek trouby použijeme sprejový čistič se silně odmašťovacím účinkem - například Larrin odstraňovač mastných nečistot. U těchto agresivních preparátů ale dejte velký pozor na potřísnění kůže, o náhodném požití ani nemluvě.

Sporák a vnitřek trouby vyčistíme ale také rychle silným tlakem horké páry parního čističe. Na úpornou špínu trouby můžeme vyzkoušet i Cilit bang na silné usazeniny.

S interiérem myčky si nyní poradí multifunkční tablety, které myjí a leští nádobí a kromě toho čistí i myčku. Koupit můžeme také samostatný čisticí prostředek - třeba Denk mit - který důkladně vyčistí nejen interiér myčky, ale také vodní kámen a mastnoty z těsnění, trysek i filtru.

Na vnitřek ledničky jdeme s šetrným ekologickým čističem s obsahem octa - anebo rovnou jen s lihovým octem nebo octovou vodou. Mastnoty na stěnách vyčistíme neagresivním prostředkem na nádobí a několikrát dobře vytřeme mokrým hadrem. Mobilní plastové poličky dáme do myčky a skleněná patra omyjeme opatrně ručně ve dřezu. Nevystavujeme sklo teplotním šokům - na zmrazené sklo nelijeme vroucí vodu.

Máme na výběr - jde to i přírodně

Bezstarostně uvažuje člověk chemikáliemi "nezasažený", který ještě neví, jaké nepříjemnosti si může neopatrností způsobit. Ten jde odhodlaně vycídit svou kuchyni s baterií nejsilnějších čisticích prostředků. Člověk, který si už na domácí chemii neopatrně "sáhl", se pokorně vrací od supersilných chemikálií k sodě, popelu, octu, citronové šťávě, kyselině citronové nebo rozkrojené bramboře, kterými čistí povrchy i vnitřky spotřebičů. Nakonec jsou to staré osvědčené a prověřené čisticí prostředky, neagresivní a nejedovaté.

-ag-Foto: www.profimedia.cz