14. únor má mnoho lidí spojený se Dnem sv. Valentýna. Pro jednoho je to svátek oblíbený, pro jiného zatracovaný. V zemi květin, v Nizozemsku, má Den sv. Valentýna Tmavě červené růže doplňují červené karafiáty a báječně s nimi ladí i světlejší růžové růže, které tmavým sametovým květům dodávají na sytosti.už dlouholetou tradici a i u nás se postupně zabydlel. Nejoblíbenějšími jsou v tento den jako dárek červené květiny, a mezi nimi samozřejmě růže. Klasické tmavě červené odrůdy růží patří k těm nejpopulárnějším. Do módy však přicházejí také mysticky vyhlížející, téměř černé a jakoby sametové okvětní plátky odrůd Baccara či Black Magic.

Černá není černou

Kouzlo černých květin přitahuje pěstitele už po několik století. Černé tulipány a černé růže jsou snem mnoha šlechtitelů, i když vlastně úplně černé květiny neexistují, například zmíněné tulipány jsou ve skutečnosti tmavě fialové a růže velmi tmavě červené.

Miluji tě: řečeno květinou

Květinové srdce z růží, sasanek a pryskyřníků doplňují svazky trávy, které jsou také vytvarovány do formy srdce. Svíčky ve tvaru srdce a srdíčka na podnosu tento motiv násobí.Růže je královnou květin, symbolem krásy, elegance, smyslnosti i romantiky. Rudá růže znamená v květomluvě Miluji tě, je to symbol lásky, a tím je pro Den sv. Valentýna vlastně předurčena. Tyto královny květin je možné aranžovat do trendy vazeb za použití moderních váz, ale i do romantických kytic. Konečný styl aranžmá se odvíjí především od druhu a barev ostatních použitých květin a od stylu doplňků. K Valentýnu ale můžeme darovat i hrnkové rostliny, například minirůže, gerbery, ale i exotické rostliny, jako jsou broméliovité Guzmania a Vriesea. Silné, výrazné, exotické rostliny jsou pak ideální pro muže.

Červená nás nabije

Dvě bábovičky s červenými gerberami.Červené květiny se pro svoji symbolickou barvu nejvíce hodí k Valentýnu, ale darovat je nebo si je koupit jen tak pro radost můžeme po celý rok. Dokážou naladit naši mysl na pozitivní vlnu, inspirovat nás a rozveselit. Právem psychologové o červené říkají, že vyvolává nadšení a zájem, ale také urychluje lidský metabolismus, zvyšuje krevní tlak a zrychluje dech. Je těžké si jí nevšimnout – poutá pozornost a stimuluje k rychlým rozhodnutím. Proč si tedy interiér neoživit červenými gerberami, tulipány, delikátními anemónkami či chryzantémami? Když budeme mít takovou kytici nebo aranžmá doma na stole, kdykoliv kolem ní projdeme, budeme mít pocit, že svět je jen náš. Ani na vůni nesmíme u květin zapomenout. Je mnoho květin, které krásně voní, například frézie, hyacinty, lilie a narcisy. S nimi nám bude hned příjemněji

Vytvořte si srdce z růží nebo karafiátů

Na růžičkové srdce si připravíme zhruba pět zelenorůžových růží, jednu sytě červenou (nebo šest rudých růží), červené peří, sisalové vlákno, listy Typha a aranžovací hmotu ve tvaru srdce. Nejprve do vody namočíme aranžovací hmotu, nespěcháme, nesmíme ji pod hladinu rychle ponořit, ale nechat pomalu a důkladně nasát vodou. Poté si nastříháme listy Typha na stejně dlouhé kousky a jimi pak ozdobíme okraj srdce. Prostor vzniklý mezi listy vyplníme červenými peříčky nebo sisalovým vláknem. Do středu srdíčka umístíme červenou růži a zelenorůžové květy naaranžujeme okolo. A půvabná valentýnská dekorace je na světě.

Stejným způsobem si můžeme vytvořit i srdíčko z karafiátů, na to budeme potřebovat pět červených a šest růžových karafiátů, nebo jedenáct květů stejné barvy.

-Holandská květinářská kancelář-