Místo jednoho dvou krémů, které se používaly na dítě v dobách, kdy ještě neexistovala epidemie alergií a slovo ekzém bývalo výjimkou, ne smutným skoro pravidlem, na nás v drogeriích číhají nepřehledné řady mlék, gelů, pudrů, krémů, mastí, olejů. Dítě se ocitá v roli zdánlivě hýčkané filmové hvězdy. Ale jako u všeho, platí tady také, že méně znamená více - a my bychom se měli především řídit tím nejdůležitějším: a to je složení výrobku, nikoliv barva kelímku ani příjemná vůně.

Samozřejmě dětská kosmetika je důkladně testovaná, to je bez diskuse. Bez diskuse však také zůstává narůstající výskyt atopických ekzémů a jiných kožních problémů od útlého věku. K tomu se později leckdy přidávají dýchací potíže končící astmatem. A vše může začít právě dětskou kůží a jejím nadměrným zatěžováním třeba nevhodnými mycími přípravky - či jenom jejich nadměrným používáním.

Snažme si zvyknout na to, že prostě pokaždé pečlivě čteme na kelímku nebo tubě, jaké složky výrobek obsahuje. Zkrátka co vlastně budeme kojenci, batoleti nebo většímu dítěti dávat na kůži. To není nepodstatné - naopak, kůže je největším lidským orgánem a procházejí jí do organismu nejen blahodárné látky, ale také škodliviny, nebo alespoň látky dráždící.

Častý problém - jak umýt dětské vlasy?

Lákavé jsou dětské šampony a mýdla, která neštípou do očí. To každé dítě nadchne a rodičům ušetří krušné chvilky, když si jejich dítko nechce mýt vlasy. Výběr správného šamponu je spolu s nalezením té správné "mycí techniky", při které dítě neprotestuje nebo přímo neječí, tím nejdůležitějším. Opět sáhneme po šamponech jemných, určených pro děti a hlavně: za každých okolností se vyhneme velkým až obřím "výhodným" balením šamponů!

Koupelové pěny - vysušují kůži, ale děti je milují

Jaká by to byla zábava ve vaně bez pořádné pěnové peřiny? Proč ne - ale rozhodně ne denně a pak také nenecháme dítko v takto napěněné vodě hodinu. Také se rozhodně vyhýbáme nejlevnějším a tudíž nejvíce navoněným a pokožku dráždícím pěnám. Vezmeme tu, která obsahuje pro pokožku chránící složky.

Jak je to s cenami?

Vše musíme vyzkoušet - někdy si za kvalitu rádi připlatíme, ale jindy platí, že to nejdražší není nejkvalitnější, nebo prostě jen pro pokožku našeho dítěte nejvhodnější. A nezapomeneme, že alergie na určitý přípravek se může vyvinout i po čase. Značky přípravků tedy občas střídejme.

Zdravá dětská kůže nepotřebuje příliš (někdy v protikladu k tomu, co hlásá reklama na leckterý dětský přípravek). Dětští lékaři obecně neradi vidí u dětí parfémovanou kosmetiku. Klidně raději sem tam poradí některý z nich. V určitých případech třeba i indulonu nebo vepřové nesolené sádlo.

Chraňme děti před sluncem

Co je stále důležitější v dětské kosmetice, jsou ochranné protisluneční přípravky. Ať už je to mléko, gel, balzám, sprej nebo krém, sledujeme ochranný faktor A i B. Zdánlivou nevýhodou (a bohužel pro děti a jejich zdravý život) je to, že čím vyšší ochranný faktor přípravek obsahuje, tím je také dražší. Je třeba si ale uvědomit, že těch několik desítek korun rozdílu je vyváženo delším časem, po který je dítě chráněno - pokožka se mu při hře nezanítí a nespálí.

-ag-Foto: www.profimedia.cz