Za důkladnou relaxaci ale není možno považovat svalení se do křesla u televize, kde vydržíme celý večer. Pokud jsme od rána seděli v kanceláři, nevykompenzujeme únavu opětným sezením; po každé specifické práci by měla následovat odpovídající relaxace. Předtím ještě nejlépe i protažení a posilnění těch svalových partií, které přes den zahálely. A pak se vrhnout do opravdu odpočivné, úlevové, relaxační pozice vhodné pro celé tělo a speciálně pro nejvíce zatěžované partie.

Takže nebude stačit lecjaký starý ušák, ať vypadá sebepohodlněji...

Sobě na míru

Vše je otázkou financí a našich možností, co se týká velikosti prostoru u nás doma. Pokud si to můžeme dovolit, pak je nabídka nepřeberná a doma si můžeme zřídit přímo celé lázně - na trhu je v domácí verzi snad všechno, co vidíme ve veřejných wellness centrech. Domácí sauny, vířivky, osvěžovací bazénky, parní kabiny a lázně, velké i malé masážní stroje a křesla. Podle svých možností si ovšem můžeme vybrat třeba jen jednu věc sobě na míru - podle toho, co nejvíce potřebujeme, pokud nás trápí třeba záda nebo nohy.

Za méně peněz a do menšího prostoru

můžeme pořídit přístroje ve "zredukované" formě, jako třeba nožní perličkové lázně. Výborné jsou různé relaxační míče a "polonafouknutý" míček (overball), které při sezení v křesle podkládáme za záda, která se tak průběžně masírují.

Neprohloupíme také vůbec, pořídíme-li si polohovací křeslo s bederní opěrkou a podnožkou. Bederní páteř zůstává podepřená, nohám se odlehčí, a my můžeme v klidu vychutnávat důkladné uvolnění.

Tradiční relaxace

A nakonec lze sáhnout ke starým osvědčeným technikám a pomůckám pradědečků a lidového léčitelství. Dát si na nohy klasický termofor, nohy naložit do lavoru s lázeňskou solí, anebo třeba po ruském či finském způsobu prokrvit ztuhlé svaly důkladným popleskáváním březovými větvičkami. Příjemnou masáž si dopřejeme hrubým ručníkem nebo obyčejným dřevěným čínským masážním pásem. Z lýka si také můžeme jednoduše uplést či uháčkovat široký masážní pás.

Dokonalé uvolnění v perličkách

Dávno osvědčenou metodou relaxace jsou různé typy koupelí, zejména perličkových. Perličková masáž do vany s dálkovým ovládáním není nedostupná - dáte za ni kolem tisíce korun. Z podložky připevněné na dno vany se uvolňují osvěžující bublinky v různé intenzitě. Koupel navodí celkové uvolnění organismu, pomáhá při pooperačních stavech, uvolňuje svaly a klouby, výrazně uklidňuje a má řadu dalších příznivých účinků. Do dávkovače také můžeme přidat bylinný olej, a kombinovat tak koupel s aromaterapií.

Příjemná masáž krku

Zhruba mezi 500 až 2.000 Kč se pohybují ceny krčních masážních bateriových přístrojů, jakýchsi límců, které masírují namáhanou krční páteř a ztuhlé okolní svaly. Variantou je pulsní masážní límec s infračervenou terapií.

U počítače zdravěji

Nesmíme zapomenout na velice rozšířenou relaxaci nebo spíše pseudorelaxaci - vysedávání u počítače: negativní dopad této dlouhodobé činnosti na naše tělo se snažíme co nejvíce minimalizovat. Pořídíme co nejkvalitnější židli s bederní a krční opěrkou, správně výškově nastavenou tak, aby paže položená na stůl svírala pravý úhel. Neměla by chybět ani podložka zápěstí a také ještě nejlépe polohovatelná podložka nohou.

Co říci závěrem? Snad že tak příliš nezáleží na financích, ale spíše na snaze a fantazii a vůli udělat si na sebe čas. I při minimálních výdajích tak doma vykouzlíme dokonalé místo oddechu a opravdu účinné relaxace.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Solac, Hansgrohe, Sapho, Vitra