Vzhledem k datu je důležité jednat a atakovat úklidové firmy. S čím vším nám může v hektické předvánoční době taková firma pomoci? Odpověď je velmi jednoduchá – absolutně se vším, záleží jen na nás, kolik chceme do profesionálního úklidu investovat. A vlastně ještě na jedné důležité maličkosti – zda nebudeme objednání úklidu odkládat, čekat na poslední chvíli a zda pak už nebude mít každý plno. Přičemž ta poslední chvíle se začíná počítat zhruba koncem listopadu nebo o něco dříve.

Profesionální úklid je doma opravdu znát

Odborníci mají téměř vždy silnější, výkonnější stroje, ať jsou to vysavače, čističe nebo napařovače všeho druhu. Svou práci dělají dnes a denně – tedy profesionálně – a tak jim těžko můžeme konkurovat. Až profesionální uklízeči odejdou, byt se bude zkrátka lesknout. Firmy se také prezentují tím, že používají jen vysoce kvalitní, ekologické, lehce odbouratelné, a přitom účinné čisticí prostředky.

Komplexní úklid, generální úklid, vánoční úklid...

Pokud chceme opravdu uvolnit byt, nesmíme zapomenout na to, čím musíme začít – a to je probírka obsahu skříní, prádelníků, zásuvek a botníků – věci odneseme do charity nebo rozdáme jinde. Na mnoha místech už také na ulicích fungují velkoobjemové kontejnery na darované oděvy.

Pod všemi výrazy se skrývá skoro totéž – důkladné vygruntování celého bytu. Za včasné objednání vánočního úklidu můžete dostat různé slevy nebo dárky (vánočku, vánoční cukroví nebo práci navíc zdarma). Stejně tak vás firma může zvýhodnit, jste-li jejím celoročním zákazníkem. Jaké mohou být základní ceny? Například 160 až 190 korun za hodinu. Ceny vánočního úklidu se mohou odvíjet i od velikosti bytu, což je velmi přehledné: za 1+1 do 30 m2 můžete dát třeba 1500 korun, zatímco za stometrový byt 4+1 například zaplatíte 3200 korun (opět velmi přibližně).

Co všechno lze od úklidové firmy očekávat?

Vánoční úklid bytu v sobě obsahuje hned několik generálních úklidů, každý v jedné místnosti. Například taková koupelna dokonale prokoukne. Oceníte úklid kuchyně, protože tady přijdou ke slovu silné stroje, které si poradí s mastnou připečenou špínou v troubách a na sporáku. Najdete profesionálně vyčištěné a dezinfikované povrchy spotřebičů a nábytku, rozmraženou a vyčištěnou chladničku, vyleštěnou podlahu, a také podle dohody umyté nádobí.

Ve zbytku bytu se úklidová firma potom vrhne například na smýčení a čištění stěn, zrcadel, ploch skříní, na speciální leštění nábytku, mokré čištění podlah, mytí radiátorů, mytí dveří a oken. Domluvit se dají samozřejmě jakékoliv další práce, a to i kolem domu.

Sami pak můžete v poklidu lesknoucího se bytu umýt dražší sklo, svícny a památeční porcelán. Což je rozhodně příjemná a uklidňující práce...

Tip: Jak zvládnout předvánoční shon v klidu a pohodě? Naplánujte si vše podle předvánočního průvodce.

Částečné práce a ceny

Objednat si můžete také jenom ty nejtěžší nebo nejnamáhavější práce, anebo činnosti, které by vám zabraly nejvíce času. Vyprat můžete nechat záclony, závěsy (kolem 20 Kč/m2), vyčistit žaluzie (asi od 100 Kč/m2).

Samostatnou kapitolou je mytí oken, za jejich umytí (rozumí se s parapety a rámy) dáte zhruba 100 Kč za okno. Při větších plochách se počítají metry čtvereční, za jeden můžete zaplatit kolem 15 - 20 korun (mytí z obou stran okna). Jiná firma může počítat mytí oken od hodiny (například 133 až 190 Kč za hodinu.

A je tady čištění koberců – tady si můžete vybrat způsob čištění, je jich hned několik: nejdražší je čištění aktivním mikrovláknem (asi 25 Kč/m2 plochy), levnější variantu představuje čištění mokrou cestou extraktory, které mohou doplnit kotoučové kartáče (kolem 11 Kč/m2). Nejlevnější je strojové klepání – za 10 m2 koberce dáte asi 50 - 70 Kč. Čalounění je dobré nechat vyčistit extrakční metodou, která ničí roztoče. Pohovka může stát 150 - 350 Kč, třídílná sedací souprava podle velikosti asi od 250 do 500 korun.

Všechny ceny jsou orientační, cenu si odsouhlasíte při návštěvě pracovníka a po domluvě rozsahu prací. U každé práce specifikujte způsob čištění nebo mytí.

-ag-Foto: www.profimedia.cz