To však není pravda, protože ve výzdobě se navrací přírodní trendy.

Vánočně provoněný interiér

Ozdoby, Vánoce, stromečekRecept na stromek ozdobený s minimálními náklady lze čerpat například u našich babiček. Ty často věšely na smrk či jedli jen to, co měly běžně při ruce, tedy ořechy a plátky sušených jablek.

Dobrým tipem je však použít zejména také pomeranče, které nakrájíme na slabé plátky. Není třeba sušit je předem, ale čerstvě nakrájené je prostě navěsíme na vánoční stromek k již zmíněným jablkům a ořechům. Doporučuje se dozdobit stromek kousky skořicové kůry a jako řetěz lze použít obyčejný popcorn navlečený na niti. Podobná výzdoba je sice relativně laciná, ale levně rozhodně nepůsobí… a navíc provoní interiér.

Živé květy místo ozdob

Současné trendy navrhují ozdobit stromek živými květy. Podle světových floristů by to měly být orchideje, jejichž stonky obalíme namočenou vatou zabalenou do celofánu. Podobné řešení však výrazně útočí na peněženku, a to v době, kdy většina rodin investuje do vánočních dárků. Mnohem přijatelnější je nakoupit několik levných kytic drobnokvětých karafiátů u pokladny v supermarketu, zkrátit stonky a dál pokračovat stejně jako s orchidejemi. Karafiáty vydrží na stromku přibližně čtrnáct dní.

Klasika v podobě skleněných ozdob

Pokud se přece jenom rozhodnete pro klasické zdobení stromku skleněnými ozdobami, jistě vás potěší, že jedním z barevných trendů pro tento rok je sytá červená. Tmavě rudá je odjakživa barva Vánoc a působí velmi slavnostně. Bývá lepší nekombinovat ji s jinými barvami, a pokud se nám červený stromek zdá přesto fádní, stačí ho doplnit drobnými ozdobami ve zlaté barvě.

Vánoce v barvě vzácných kovů

Zlatá barva se drží v kurzu Vánoc už několikátý rok, a protože patří k nejvznešenějším a slavnostním barvám, ještě nějaký rok se s ní potkávat budeme. Zlaté ozdoby jsou na trhu běžné, ale efektní jsou také obyčejné vlašské ořechy nastříkané zlatou barvou ve spreji, zlacené borovicové šišky nebo jmelí.

Se stříbrnou se musí zacházet velmi opatrně, protože za jistých okolností může působit chladně až smutečně. Se stříbrnými ozdobami se nedoporučuje kombinovat jinak tolik oblíbená vánoční peříčka a motýlí křídla. To, co je za běžných okolností elegantní, by v tomto případě působilo téměř funerálně.

Vánoce vonící jarem

Nejnovějším trendem je hráškově zelená. Mnozí se jí bojí. Ano, není to příliš vánoční barva. Jenže proč si uprostřed drsné zimy nenavodit jaro. V kombinaci s oranžovou takový stromek Vánoce snad ani nepřipomíná. No a co? Jaro přece zanedlouho přijde a Vánoce jsou nakrátko.

-das-Foto: www.profimedia.cz