Pokud se chystáme strávit velmi horký den doma, třeba při práci u počítače, měli bychom mít nějaký plán a režim, abychom večer nebyli naprosto schváceni vedrem.

Otevřít všechna okna a dveře dokořán bychom měli nejlépe kolem 4. až 5. hodiny, kdy je venku nejchladněji. Pustíme dovnitř chladivý vzduch všemi okny a dveřmi alespoň na dvě hodiny. Potom všechno zavřeme a zastíníme současně okna vedoucí na východ, což jsou nejčastěji ta kuchyňská. Tip zastínění: pokud jste nestihli zastínění definitivně před sezónou vyřešit, na balkónové dveře jednoduše připevněte obyčejné plážové rohože z proutí v přírodní barvě. Vypadá to docela elegantně a řešení je to poměrně laciné.

Potom zkontrolujeme, zda je odmrazená chladnička. Odmrazujeme ji často, pokud máme starší spotřebič bez funkce samoodmrazování. Silná vrstva námrazy zvyšuje spotřebu, radikálně snižuje výkon a přetěžuje motor, takže chladnička může přestat fungovat. Stejně tak zkontrolujeme vrstvu námrazy v mrazáku, pokud máme samostatný.

Než nastane vedro, naplánujeme si vaření. Spíše raději nevaření, nebo se ho snažíme urychlit, abychom se nemuseli pohybovat v ještě větším teple. Polévka přijde k chuti studená, třeba gaspacho nebo tarator.

Pitný režimLedové nápoje vynecháme, ideální je vařit si konvice zeleného čaje. Pijeme jej vlažný nebo prochladlý, střídat můžeme i mátový (nejlépe z čerstvé máty s rozkrájenou limetkou) a roiboos. Základem je pramenitá voda doplněná menším množstvím minerálek, to vše nejlépe nechlazené.

V horku je tendence v kuchyni velmi plýtvat vodou. Mnohokrát denně se přistihneme, jak vodu odtáčíme z kohoutku, než se dočkáme opravdu studené. Pokud pijeme vodu z kohoutku, můžeme si vyrobit třeba lehkou citronádu a nechat ji ve džbánu v chladničce, abychom bezmyšlenkovitě vodu pořád neodtáčeli (pokud opravdu potřebujeme chlazený nápoj). U vody z kohoutku máme jistotu, že v ní nejsou choroboplodné zárodky, je vždy kontrolovaná, chladná a naprosto čerstvá. To vždy o plastové lahvi, kterou vytáhneme ledovou z chladničky, říci úplně nemůžeme. Sice ji doma skladujeme správně, ale to už je možná pozdě - nevíme, co se s ní dělo, než jsme ji v obchodě vložili do košíku.

-ag-Foto: www.isifa.com