Není snad větší nepříjemnosti, než jet na výlet či na dovolenou do oblasti, kde se právě přemnožili komáři. Ale úplně stačí i jedna noc doma v ložnici, kde si až do rána s námi hraje na schovávanou jediný exemplář tohoto hmyzu.

Nehledě na to, že se nevyspíme nebo máme zkažený výlet, i reakce na komáří štípnutí mohou být často docela dramatické - od malých protivně svědících puchýřků až po alergické projevy v podobě nemalých otoků, dokonce i dýchacích obtíží.

Nejlepší pro nás je, když ke komářímu kousnutí vůbec nedojde. Proto se snažíme komáry držet od těla, a to několika cestami - komáry můžeme odpuzovat elektronicky, chemicky nebo mechanicky. Komárům vadí specifické tóny o určitém kmitočtu, stejně tak jako některé vůně - pro ně spíše pachy.

Přípravky kontaktní - na kůži

První je cesta aerosolová - tedy sprej (ale i případně tekutina) se rozetře na kůži a nechá zaschnout. Problém je, že někomu může takový přípravek nepřekonatelně páchnout, citlivější jedinci ho nemusejí snášet.

Komáry odpuzuje zvuk - Elektronický ultrazvukový (vysokofrekvenční) odpuzovač

Využijete ho všude tam, kde je elektřina. Na dovolenou ho s sebou přibalte do kufru, nezabere místo a do míst komáry vyhlášenými je to jedna z nejdůležitějších drobností. V místě sice najdete určitě obchody a obchůdky plné odpuzovačů, ale může se to prodražit. Pouze si zjistěte, zda doma zakoupený odpuzovač je kompatibilní s tamními zásuvkami. Tam, kde mají jiný typ zdířky, nebo si nejste jisti, uděláte nejlépe, když si pořídíte přístroj s bateriovým napájením. Ten se využije i v prázdninových chatkách a stanech. Přijde asi na 130 - 180 Kč.

"Odpuzovací" náplasti

Náplasti, které se přilepí na oděv, ochrání na výletě i třeba při sezení u táboráku, v lese, na houbách, ale i v interiéru. Náplast funguje po dobu 12 hodin, a to tak, že vás komáři nenajdou podle vydechovaného kysličníku uhličitého (CO2), podle jehož množství se orientují a s každým naším výdechem jsou nám stále více na stopě. Náplast napuštěná olejem (eukalyptus citriodora) je dokonale zmate a nás nenajdou. Cena asi 180 Kč.

Elektrické nebo bateriové odpařovače

Slibují za cenu asi do 200 korun až 60 nocí neboli dva měsíce klidného spaní. Fungují na principu odpařování kompaktní náplně bez parfemace, která je kromě vlastního strojku a případně baterií součástí každého balení.

Tento přístroj ale nemusí být v činnosti pořád, vylepšený odpuzovač s časovačem se po zlikvidování komárů jedné noci může na den vypnout a podle potřeby zase uvést do chodu.

Komáry pomůže odpudit i slunce

Solární odpuzovače jsou malé, ploché, zhruba 5 x 2 cm velké krabičky, které připevníme k batohu, pověsíme na krk nebo k pásku - zkrátka tam, kam za pochodu dopadají sluneční paprsky. Tóny o frekvenci 9000 Hz komáry plaší - a nemusíme se bát náletu komárů, ani jakmile zajde slunce - energie se mezitím akumulovala do akumulátoru. A jdeme-li na výlet s rodinou nebo partou, nemusí mít odpuzovač každý - ten totiž pracuje v okruhu zhruba 5 m2, kam by se komáři odvážit neměli. Komáři tak budou obtěžovat jenom ty pochodující, kteří budou zaostávat za ostatními. Proto jdeme-li ve dvou skupinách, rychlejší a pomalejší, postačí odpuzovače dva. Cena asi 200 Kč.

Stará dobrá síť proti komárům

Máte celé léto otevřené dveře? Pak je nepostradatelná jemná síť zarámovaná do slabého laťkového rámu a dobře přiléhající - síťové dveře. U oken je to totéž, pokud máme ale okna vyklápěcí, do nich ještě sítě nejsou docela vyřešeny, takže se nám bude spíše hodit některý z mnoha odpuzovačů do místnosti.

Při otevřeném okně zapojíme do zásuvky vysokofrekvenční odpuzovač. Anebo můžeme spát pod moskytiérou, kterou upevníme od stropu, případně na rám lemující postel.

Když už jsme poštípaní

Nezbývá, než tlumit bolest a zmírnit případné otoky. Ke slovu přijdou různé tygří masti, svědění po štípnutí sníží i tea tree oil. Praktické jsou tyčinky s aplikační kuličkou, pomáhá Fenistil anebo speciální náplasti z lékárny.

-ag-Foto: www.profimedia.cz