Oheň, země, kov, voda a dřevo představují prastarý tajemný jazyk, který se již před několika tisíci lety lidé naučili rozpoznávat a efektivně používat.Těmito pěti prvky lze popsat vše, co nás obklopuje, prostředí, ve kterém existujeme, a i samotného člověka.

O prvku země

Země ve feng-šuej představuje nejstabilnější prvek z pěti. Každý prvek se vyznačuje tvarem, materiálem a barvou. Kromě těchto vlastností rozlišujeme ještě u každého prvku jeho podobu: jin (ženskou) a jang (mužskou). Pod jangovou zemí si lze představit hory a pevnou skálu. Pod jinovou zemí pak písek a drobné kamínky.

Tvarem prvku země je čtverec. V interiéru to jsou například pravidelné čtvercové kusy nábytku (sedací souprava, skříň), koberec ve tvaru čtverce atd. Materiálem např. dlažba, keramika, kameny a pískovec. V poslední době je velmi oblíbeným dekoračním doplňkem pískovcová, cihlová anebo kamenná zeď. Z pohledu feng-šuej je to dobrý způsob zdůraznění prvku země a je i vhodnou variantou posilující prvek kov, který země podporuje. Ovšem ne do každého bytu je taková zeď vhodná, a proto i nadále nejčastějším způsobem vyjádření jsou barvy. Barvami prvku země jsou například hnědá, okrová, béžová, meruňková, žlutá, oranžová a také růžová.

Co a kam použít?

Vytvářet harmonii ve feng-šuej znamená naladit tok energie v prostoru tak, aby volně přetékala a měnila svoji podobu v koloběhu pěti prvků z jednoho do druhého. Každému prvku by přitom mělo být určeno jeho místo v domě, bytě nebo kanceláři. Určování správného místa vychází ze skutečných světových stran. Prvek země patří na jihozápadní, severovýchodní a centrální části. Zde by měl dominovat. Tyto tři sektory odpovídají za důležité životní oblasti. Jihozápadní odpovídá za lásku a harmonický partnerský vztah a zároveň je tato oblast spojená s ženskou energii (paní domu). Severovýchodní odpovídá za vědění, učení a informovanost, je to oblast spojená s hlavou. Centrální sektor odpovídá za zdraví, vitalitu a rovnoměrné rozdělení energií do všech důležitých oblastí, je spojen se srdcem.

Z praktického hlediska se při vytváření interiéru s dominujícím prvkem země snažíme zapojit jak tvar, materiál, tak i příslušnou barvu vyznačující patřičný prvek. Tak například pokud se vaše ložnice ocitla na jihozápad, vhodnou barvou pro výmalbu stěn bude žlutá, okrová, meruňková a další z výběru barev prvku „země“. Vhodnými doplňky pak budou kameny a keramika.

U kuchyně orientované na severovýchod lze vřele doporučit kamennou pracovní desku a dlažbu v přírodních odstínech jako podlahovou krytinu.

Krb podpoří prvek země

Ve vztazích mezi pěti prvky je prvek země podporován ohněm (z ohně vzniká popel - země), sama země následně podporuje kov (v zemi se nachází kovy). Tuto skutečnost lze vhodně využít k posílení prvku země, například umístěním krbu v severovýchodní nebo jihozápadní části domu. Výjimkou je centrum, kde není krb vhodný, protože oheň z krbu je příliš silnou energií pro srdce domu. Jemnější způsob podpory je zapalovaní svíček a pořízení výraznějších červených doplňků, protože červená barva představuje prvek oheň.

Ve vztazích mezi pěti prvky je země v konfliktu s prvkem dřevo. Jedná se o jednostranný vztah. To znamená, že zemi vadí dřevo (rostlina vytahuje svým kořenovým systémem energii z půdy), ale ne naopak! Z praktického hlediska to znamená, že tam, kde má dominovat prvek země (JZ, SV a centrum), není vhodné mít živé rostliny v květináčích. To ovšem neplatí pro řezané květiny.

Často se setkáváme s tím, že je v jednom předmětu propojeno více prvků. Jako například u komody, která má tvar čtverce (prvek země), je vyrobená ze dřeva a doplněná ozdobnými kovovými úchyty. Dalším příkladem je keramická dlažba (prvek země) výrazné zelené barvy (zelená barva vyjadřuje prvek dřevo). V podobných případech, kdy se jedná o předmět, spojení neposuzujeme jako konfliktní na základě vztahu mezi pěti prvky. Obecně platí, že kombinace prvků země a dřevo působí na člověka velmi příjemně. Přináší pocit stability, bezpečí a klidu. Pokud si přejete vybudovat v domě zelenou oázu v kombinaci s kameny, keramikou či jinou reprezentací prvku země, pak nejvhodnějším místem jsou východní a jihovýchodní sektory domu. Zde totiž dominuje prvek dřevo a pro tento prvek v našem koloběhu země hraje spíše neutrální funkci.

V koloběhu pěti prvků země zastavuje a kontroluje vodu. Jedná se o jednostranný konfliktní vztah. Z toho vyplývá, že prvek země není vhodný v severní části. Severní sektor odpovídá za pracovní a kariérní úspěchy a jedná se o oblast, kde má dominovat prvek voda. Naopak v případě výskytu geopatogenních zón způsobených tokem spodních vod lze úspěšně používat vlastnosti prvku země zastavovat a kontrolovat vodu. Pro tyto účely se nejlépe hodí přírodní kamenné geody (ametyst, achát), které dokáží dobře odrušovat negativní vliv geopatogenních zón.

-Marina Kopecká, www.kralovnafengsuej.cz-Foto: www.profimedia.cz