Velká Británie už od konce 2. světové války sleduje statistiku nejvíce rizikových povolání. Co myslíte, jaké je zdaleka nejrizikovější? Mnohem rizikovější než hasič, policista nebo profesionální voják je umývač oken. Žádné jiné povolání nemá tolik služebních úrazů. A nepomáhá tomu ani moderní technika, spíš naopak. Z chyb profesionálních čističů oken bychom se mohli poučit i my, třeba teď, pár měsíců před Vánocemi, kdy se na mytí oken vrhá polovina národa.

Podle statistik odborového svazu skotských umývačů oken je největším rizikem uklouznutí po mýdle nebo na vodě. Před pádem už pak člověka nic nezachrání… Zapomenuté nebo nevhodně položené pomůcky jsou nejčastější příčinou úrazů také ve Walesu a Anglii. Pády z oken při jejich umývání jsou tak časté, že se roku 2003 stal boj proti nim jednou z priorit britského ministerstva zdravotnictví!

Při mytí oken pozor na mobily!

Ve Spojených státech zase letos zaznamenali velký vzestup nehod při mytí oken způsobených tím, že umývající přitom používal mobilní telefon. Při práci na parapetu stačí jen chvilka nepozornosti - například nečekaná zpráva ve sluchátku - a rovnováha je pryč. Přitom ani nemusíte padat z extrémní výšky, ke smrti nebo vážnému zranění může vést i pád z relativně nízko umístěných oken. Podle výzkumu americké nadace Safety Solutions mohou být smrtelné už pády z výšky 180 centimetrů, pokud člověk padá po zádech na tvrdý podklad.

U mytí oken je velkým problémem, že se nemůžete spolehnout jen na své síly. Ve vyšších patrech se můžete stát například obětí větru, jehož nenadálý poryv může člověka z okna doslova vymést.

V Německu se zase pojišťovny setkaly s případy, kdy lidé byli vážně zranění poté, co jim při mytí okna dovnitř vletěl pták - oni se lekli, pustili se parapetu a padali… Podobných rizik je mnohem víc. Jedním z nejméně příjemných je to, kdy nečekaně způsobí nehodu někdo z rodiny - například když neví, že jeho protějšek doma myje okna a chce ho překvapit. Laškovné „bafnutí“ v takovém případě nekončí polibkem, ale cestou na polikliniku…

Čím je okno níž, tím hůř

Nečekané je, že statisticky je mnohem nebezpečnější umývat okna níže u země. Největší riziko hrozí u jedno- a dvoupatrových domků. Jak je to možné? Má to dva aspekty. Jednak se lidé při práci ve větší výšce lépe jistí a dávají si větší pozor, aby je nic nevyrušilo. A za druhé jsou v tom žebříky. Existuje jen málo nebezpečnějších nástrojů - alespoň podle pojišťoven. Evropská unie dokonce chtěla žebříky při čištění oken několikrát zakázat, naštěstí se to úředníkům nepovedlo - nakonec se ze zákazů stala jen doporučení. Nestabilita žebříku nebo štaflí tvoří společně s výše popsanými riziky smrticí mix.

Máme pro vás ale i dobré zprávy. I pády z velkých výšek se dají přežít, stačí mít trochu štěstí. Například v listopadu roku 2007 vypadli v New Yorku při mytí oken z plošiny dva muži. Pád nastal poté, co se utrhla závěsná plošina na 46 patře, na které přitom stáli. Jeden z nich pád přežil - a to v takovém stavu, že druhý den opustil nemocnici po svých.

Foto: www.thinkstock.cz