Myším se na jaře ven nechce a pokud jednou našly pohodlnou cestu k vám třeba spížním okýnkem nebo i neuvěřitelně malou škvírou ve zdi, zůstanou někde ve skrýši nastěhované, protože vědí, že tady je o potravu postaráno – dokud je nevypudíte. Cestu mají otevřenou hlavně ve starých domech, chalupách a v přízemních venkovských domcích. Ale i do činžáků vylezou až do posledního patra. Pokud jde o nové rodinné domy, říká se, že myším více chutnají přírodní materiály jako rákos, sláma a hliněné omítky, ale není to tak – vyskytují se zhruba stejně i v domech izolovaných minerální vatou.

Kudy k nám přicházejí

Myš umí vyskočit do neuvěřitelné výšky a ještě lépe šplhá, vysouká se po fasádě domů nebo vnitřkem světlíku téměř kamkoliv. Cestu si najde třeba kolem nedbale utěsněných trubek topení nebo jiných vstupů, nepatrná mezírka myši stačí, aby se protáhla nebo si prokousala cestu. Ve stropech a podlahách si myši pak vybudují hnízdo a vyrážejí do bytů dolů i nahoru za zásobami jídla. Přiláká je cokoliv – brambůrky, krupice, kus zeleniny, košťál od kapusty, brambory, o sáčcích od ořechů ani nemluvě.

Prevence – čistota a pořádek

Všechny prostory, zejména spíž, garáž, sklep, tak musí být pořád uklizené a nejlépe v nich ještě navíc instalované zařízení, které hlodavce zvukem o nepříjemné frekvenci odpuzuje. Boj s hlodavci se totiž dělí nejprve na prevenci, a potom teprve na různé cesty hubení. Hlodavci se nesmějí nevědomky krmit a přitahovat, lákat k obydlím. Například dříve povolené a oblíbené kuchyňské drtiče odpadků jsou zakázány, ale někde přesto ještě fungují. Odpad se tak dostává do vod, kam láká právě velké hlodavce.

Elektronické plašiče

Plašič myší se instaluje do elektrické zásuvky a pořídíte ho v rozmezí 250 – 300 korun. Funguje i na chodící hmyz. Některé dražší přístroje (kolem 600 Kč) se využijí i na velkých půdách a v garážích, protože mají dosah plašení až asi 130 m2. Zapojují se do zásuvky přes adaptér anebo si plašič můžete pořídit bateriový, třeba do chaty, když v ní nejste.

Pasti a pastičky

Mechanické pasti na pérko jsou prastará klasika. Doma se využívají pasti na potkany a krysy a pastičky na myši. Na chatě nebo zahradě potřebujete navíc trochu jiné pasti na hryzce a krtky. Vše se dá koupit v kamenných obchodech i na internetu. Klasické pastičky pozinkované nebo z bukového dřeva stojí zhruba od 15 do 30 korun. Na tento druh brutálního hubícího prostředku ale nemá zdaleka každý člověk žaludek. Na trhu jsou proto humánnější pasti – klícky na myši i potkany. Myš ucítí uvnitř umístěnou návnadu a dostane se dovnitř lapacím otvorem v nejvyšším místě klícky, ale ven to už pak nejde. Past – klec koupíte v železářství, stojí kolem 60 korun, dokonalejší pasti z dražších materiálů přijdou na několik stokorun. Myš lze nalákat také do plastové krabičky, takzvané nástrahové staničky. Živého potkana chytíte do větší obdélníkové sklopné klecové pasti (asi 350 Kč), kam vejde za návnadou, dotkne se spínacího mechanismu, a tak se za ním zavřou dvířka na pružinu. Nechcete s myší jakkoliv manipulovat, jděte na hlodavce přece jenom elektronicky, plašičem. Zvuky na určité frekvenci je odpuzují, a tak se k vám domů vůbec nepohrnou.

Myš si nevypusťte přímo před dům...

S chyceným hlodavcem je pak nutné udělat si co nejdelší procházku, ne před vlastní vrata, ale někam do polí, na louku nebo k lesu – a tam jej vypustit posunovacími dvířky ve dně pasti. Pokud nic nepomáhá a hlodavci se k nám pořád vracejí, nebo jestli si na domácí chytání myší netroufáme, nezbývá než povolat na pomoc odbornou deratizační firmu.

-ag-

Foto: www.isifa.com