Spíž, koupelnu nebo další příruční skříňky v bytě máme často napěchované velice razantními čisticími prostředky – jsou tam všechny ty, které na nás útočí z televizní obrazovky – drastické odmašťovače, leštiče, čističe. Ve spíži, potažmo v chladničce ale máme také i jiné věci – mnoho potravin, pochutin a starých zapomenutých prostředků, které umí vyčistit předměty skoro stejně dobře, levněji a hlavně neporovnatelně ekologičtěji. Proto je mnoho z nich součástí moderních ekologických mycích a čisticích gelů, roztoků nebo past. Můžeme je ale vyzkoušet přímo v původní podobě – příkladně citronovou šťávu nebo ocet, kterými můžeme vlastně umýt kompletně celou kuchyni nebo koupelnu.

Zbytky jedlého oleje nevyhazujte

I méně kvalitní kuchyňský olej se dá využít k čištění – i když nejúčinnější je olej lněný. Zbytky olejů můžete slévat a použít na čištění – třeba kuchyňských nebo koupelnových obkládaček.

Stará mýdla opět v kurzu

Jsou to evergreeny – mýdlo s jelenem, mleté prací mýdlo, technické mýdlo. Je v obchodech celá desetiletí, jenom se podle zájmu o ekologické čištění nebo praní přesunuje na výhodnější pozice, a zase se ocitá někde v koutě regálu.

TIP: Vaše umyvadlo je pořád matné, nechce se už lesknout? Zkuste tento starý trik: posypte ho solí namočenou v octě a nechte působit přes noc. Ráno po umytí kartáčkem nebo houbičkou a opláchnutí teplou vodou by mělo být umyvadlo skoro jako nové.

Koupit se dají čisticí prostředky včetně sprejů s obsahem přírodní sody, která bělí (plasty, nádobí a třeba i zuby). Na čištění právě tak můžete zkusit sodu samotnou – nemá se ovšem používat na neošetřené dřevo, voskované a olejované povrchy. Také na lakovaných plochách výsledek nejprve vyzkoušejte někde na spodní straně.

Co všechno umí obyčejný ocet

Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Ocet je koncentrovaný podle druhu, na trhu najdeme nejobyčejnější kvasné octy asi od 4 do 18 %. Neprohloupíte, budete-li jej využívat nejen při vaření, ale i při úklidu. Hodně ušetříme, pokud budeme používat třeba na čištění zrcadel osvědčený prostředek našich babiček – a to sice čistou vodu s přídavkem octa. Ale také na skvrny od rzi zkuste jít nejprve s octovou vodou, potom s koncentrovaným čistým octem a teprve při neúspěchu sáhněte po razantnější chemii z obchodu. Jdete-li s octem na některý dražší materiál, nejprve vyzkoušejte účinek na spodní hraně nebo jiném podobném místě – některé materiály jsou citlivé na kyseliny – jako mramor, hliník – ty pak mohou trochu změnit barvu.

Obyčejný citron?

Pro mnoho z nás přímo neprobádanou oblastí jsou citrony. Jejich šťáva zabírá na skvrny a nečistoty mnoha různých původů. Zkuste s ní vyčistit dřez, konvici, kovové nádobí, pracovní desku.

Jak rychle, levně a také účinně dezinfikovat?

Většinou běžně postačí silný neředěný lihový ocet – třeba na přetření pracovní desky a také ledničku po odmrazení přetřeme uvnitř octem, potom několikrát čistou studenou vodou. Pomoci může také polarizovaná voda, takzvaná mrtvá a živá, vyráběná podomácku ve speciálním přístroji – plastové nádobě s pomocí elektrod. Výsledkem tohoto procesu elektrolýzy vody vznikne tedy polarizovaná voda – na jedné straně zásada a na straně druhé kyselina. Používá se na léčení a ošetřování všemožných neduhů, zalévání rostlin a také k dezinfekci – mrtvá voda funguje údajně jako dobrý dezinfekční přípravek.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz