Na mouchy a jiný hmyz většinou pomůže stará zkušenost – udělat průvan, ve kterém se jim nelíbí. V teplých dnech pomáhá stará zkušenost z jihu: ráno pořádně vyvětrat a pak zavřít okna, případně i okenice nebo vnější žaluzie. V tom okamžiku hmyz nemá přístup dovnitř – a naopak ten, který vevnitř zůstal, můžeme vyhubit.

Nic asi není v létě horšího než vysoký pískot a bzučení komára kolem uší v noci, kdy se nevyspíme. Lapání, plácání moc nepomáhá, jakmile otevřeme okno, jsou vevnitř. Nesmíme ho proto otevřít a zároveň svítit, dokud si čteme, při zavřeném okně nebo – nejlepší řešení je na začátku léta vsadit do rámu sítě a je vystaráno. Pomůže také elektrický odpuzovač do zásuvky, který bychom neměli zapomenout vzít i na dovolenou do hotelu.

Okenní síť nové generace – síťka, která se schovává

Na plastová i dřevěná okna různých druhů s vyklápěním si je možné zakoupit praktickou skrytou síťku (SITPROM), která funguje v poloze odklopeného okna. A protože i balkonové dveře lze nejen otevřít, ale i shora odklopit, lze namontovat skrytou síťku i do nich. Otevře-li se okno do polohy ventilace, síťka se roztáhne mezi okenní rám a křídlo, a tak zabraňuje hmyzu proniknout do místnosti. Otevře-li se celé okno, síťka zůstává skryta na rámu. Při zavřeném okně je síťka neviditelná, ve ventilační poloze chrání jen ventilační mezeru. Výhodou je, že se nemusíme celé léto dívat na svět z okna přes síť, tak jako je tomu u fixních protihmyzových sítí. Síťku je možné nechat osadit do nově objednaných oken s moderním, takzvaným skrytým kováním. To je nejen praktické, ale navíc právě umožňuje i lehkou montáž skryté síťky. Všichni ale nemáme nová okna. Pokud nad síťkou uvažujeme, ale nová okna neplánujeme, pak si musíme nechat vyměnit části kování, což není náročná operace.

Klimatizace umí leccos, ale ne přivést čerstvý vzduch dovnitř

Ještě poznámka k větrání – stále ještě je poměrně rozšířený omyl vztahující se k větrání a klimatizaci. Někdo si myslí, že klimatizace vyměňuje vzduch, a tedy větrá. Opak je pravdou, při zapnuté klimatizaci, aby se její efekt projevil, musí být místnost zavřená a klimatizace pak podle navoleného programu buď chladí, nebo také topí, případně snižuje vlhkost vzduchu. Jejím čtvrtým programem je „větrák“, což je ale jenom pohyb vzduchu v místnosti, tedy jedná se o výkonnější stolní větrák.

Větrání je někdy složitější v půdních bytech, ale existuje kyvné střešní okno s unikátní klapkou, která zajišťuje mikrovětrání, ale zamezuje na druhé straně přístupu hmyzu do interiéru.

Na hmyz s moderní chemií

Pokud nemáme v oknech sítě, pak už nám jen zbývá komáry a mouchy honit. A samozřejmě ne s plácačkou, ale s nejrůznějšími spreji, s hubícím a odpuzovacím efektem. Desítky sprejů – odpuzovačů nebo hubících prostředků nám mohou pomoci. Jsou jich plné regály drogerií. Vždy kupujme přípravek přesně na ten druh hmyzu, který nás obtěžuje. Vosy a sršni nereagují například na přípravek na lezoucí hmyz. Komáři jsou obtěžující, mouchy přenášejí nemoci, ale vosy a sršni jsou nebezpeční z hlediska alergií (i když alergie na komáří kousnutí je také běžná). Proto je nutné nedovolit tomuto velkému hmyzu dostat se dovnitř místnosti (jsme zase u ochranných sítí). Rádi si ale dělají hnízdo pod krovem domu nebo chaty, uvnitř zahradního domku nebo vlezou do praskliny fasády. Důležité je pak koupit sprej s hubičkou, který dostříkne několik metrů a zlikviduje hnízdo i s larvami a vajíčky. Pokud se nám to nepodaří, povoláme raději odborníky na hubení hmyzu.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz