Cyclamen persicum, česky brambořík, má domov ve Středozemí a Malé Asii (dříve Persie) - odtud jeho latinský název. Díky svým něžným květům ve velké škále barev si nachází stále více příznivců. Při nákupu si vybírejte rostliny s pevnými listy, s několika květy a poupaty. Také dejte pozor na substrát, který nesmí být přeschlý, protože pak by se rostlina vzpamatovávala velmi obtížně.

Brambořík je původem vysokohorská rostlina, vyhovuje mu tedy chladnější prostředí. Neznamená to ale, že snáší dlouhodobě nízké teploty – pokles pod deset stupňů může rostlinu zničit. Ideální je severní okno ložnice nebo haly, kde se teplota pohybuje okolo 16 - 18 °C. Dopřejte mu čerstvý vzduch, ale pozor na průvan! Rostlina miluje dostatečnou a pravidelnou zálivku do misky. Přebytečnou vodu ale nezapomeňte vždy odstranit. V žádném případě brambořík nezalévejte na listy a hlízu, rostlina by pak hnila a vy byste přišli o pohled na krásné květy. Doma můžeme pěstovat brambořík více let, ale po odkvětu potřebuje období klidu. Postupně snižujeme zálivku, až zežloutne, ztratí listy a celá nadzemní část zaschne. Hlízu pak nechte odpočinout a posléze začněte zespodu pozvolna zalévat.

Váš byt krásně rozzáří a ozdobí jak hrnková květina, kterou nezapomeňte barevně sladit s obalem na květináč, tak i pár květů v různých vázičkách. Malá kytice z bramboříků je originální dárek a s podélně naříznutými stonky vám vydrží opravdu velmi dlouho. Krásné jsou i skleněné nebo porcelánové misky ozdobené několika květy různých barev.

Foto: Pleasurephoto.cz