Topná sezona se hlásí ke slovu, a kdo k ní přistupoval s předstihem, možná si stihl pořídit nové radiátory (psali jsme o těch designových...).

Moderní radiátory mají většinou zabudovaný termostatický ventil. Pokud ano, máme vyhráno. Můžeme si koupit to, co nám výdaje za vytápění ušetří: termostatickou nebo o něco dražší digitální termostatickou programovatelnou hlavici. Hlavice jsou kompatibilní s většinou ventilů; a pokud přece jen ne, dá se koupit redukce na ventil.

Netopíme tam, kde nejsme

Levnější termostatická hlavice topení podle potřeby přivře, pootevře nebo otevře. Digitální termostatickou hlavicí si ale teplo doslova porcujeme a přidělujeme tam, kde právě jsme. A topíme podle denního času – opět různě v různých místnostech. Nejen že přesně navolíme optimální teploty v jednotlivých místnostech, ještě denní doby „přitopíme“ nebo necháme místnost vychladnout. Minimální čas, kdy „drží“ jednu teplotu, je 10 minut. Výrobci hlásí úsporu za vytápění s využitím termostatických hlavic kolem 23-30 %.

Na kolik úspora přijde

Jedna hlavice reguluje teplotu v jedné místnosti (jeden radiátor). Různé typy hlavic lze u radiátorů v bytě kombinovat. Termostatická hlavice se dá koupit od zhruba 280,- Kč, programovatelná digitální stojí kolem 1000,- Kč. Digitální hlavici napájejí 2 baterie AA. Ty vydrží po jednu celou topnou sezonu.

Co taková digitální hlavice umí?

Není to pouhé zavřít-otevřít topení a nastavení teploty. Je tady spousta nuancí, které jsou v konečném efektu úspor velmi důležité. Jaká je tedy termostatická hlavice?

Je chytrá: na otevření okna v mrazech a vpád ledového vzduchu do místnosti by zdánlivě měla zareagovat tím, že topení zapne naplno. Ona se ale náhlým a rychlým poklesem teploty obalamutit nedá, otevření okna nebo dveří pozná a topení vypne.

Je pozorná k dětem: hlavně hlavice na topení v dětském pokoji se dá uzamknout dětskou pojistkou, a znemožnit tak dětem, aby si s tlačítky hrály.

Je flexibilní: vybrat se dá 6 změn teploty na den po 0,5 °C. Každý den lze zvolit jiný teplotní program (střídání teplot). Změnu oceníme o víkendu, kdy je jiný režim než ve všední den. Když pojedeme na hory, celý byt se nemusí nechat vymrazit, ale některé místnosti můžeme temperovat. Teplotu lze nastavit v rozmezí +3 °C až +40 °C.

Je sdílná: informuje nás o slábnoucích bateriích, o právě běžícím teplotním programu, o tom, nakolik procent je otevřen ventil topení...