Mezi nejznámější vyšlechtěnou odrůdu k řezu patří „Carlton“, žlutý a velkokvětý narcis. Vyšlechtěných odrůd jsou ale desetitisíce. Jejich šlechtěním se zabývají různé spolky po celém světě a všichni se usilovně snaží vypěstovat co nejatraktivnější narcisku. Nové odrůdy mají ale většinou vysoké nároky na péči a snadno podléhají chorobám. A tak na našich jarních zahradách stále kralují narcisky ze všech nejobyčejnější. Jejich bílé nebo jasně žluté květy kvetou na stejném místě po mnoho let. Pokud ale přestanou krásně kvést, nastal čas na jejich přesazení.

Jednoduché zásady pěstování

Narcisy nejlépe rostou ve středně těžké propustné půdě. Dostatečná hloubka výsadby je základním předpokladem jejich úspěšného pěstování. Velké cibule vysazujte nejméně 15 cm pod povrch půdy. Pro výsadbu vyberte jen ty cibule, které jsou pevné a mají zdravé podpučí - kořenový věnec. Cibulky spojené vrchní suknicí klidně nechte ve shluku. Rostliny ideálně zakořeňují, když se teplota půdy sníží pod 10 °C a cibule už nejsou infikovány žádnou hnilobou. Tato doba nastává přibližně ve druhé polovině října. Po výsadbě je dobré narcisy důkladně zalít, aby půda lépe přilnula k cibulím. Potřebují mírnou zálivku i během vegetace, nikdy je ale nezalévejte na květy.

Ozdobte si domov

Ať už narcisky dáte do jakékoli nádoby, vždy budou vypadat nádherně! Použijte třeba keramický obal na květiny ve žluté barvě, dvě stejné skleničky na sekt, plechový květináč s krajkovým okrajem, nebo jednotlivé květy vložte do misky s vodou, pokaždé vytvoříte ozdobu na stůl, která udělá radost celé vaší rodině.

Pokud chcete vytvořit jarní věnec na stůl, pořiďte si proutěný základ, vložte do jeho středu malou misku a stonky zařízněte na patřičnou délku. Aranžmá proložte kočičkami a rozpuklými větvičkami, které si přinesete z procházky. Ozdoba na týden je hotová.

Efektní vazba

Jednoduchá, a přitom nápaditá kytice vznikne kombinací narcisek a dalších jarních květů spolu s jednou orchidejí. Celou vazbu vložte do kornoutu ze stočené dřevěné hobliny. Dá se občas koupit v některých květinářstvích, nestojí mnoho a vydrží vám i na další vazby.

Foto: Pleasurephoto.com