Máme několik základních informací, které byste měli vědět a řídit se jimi, když přemýšlíte o snížení spotřeby elektřiny. Začneme v koupelně, tedy v jedné z nejmenších místností v domě, ale ušetřit se tady dá spousta peněz.

Vytápění

Zvažte možnost podlahového vytápění. Nízkoteplotní topná soustava (cca 50 – 60 °C) je energeticky i ekonomicky výhodnější. Při podlahovém vytápění se tepelné pohody dosáhne o několik stupňů Celsia dříve než u klasických radiátorů s teplotou 70 °C. Pokud nechcete investovat do podlahového vytápění a máte malou koupelnu, použijte otopný žebřík. Šetří místo a rychle usuší ručníky. Infrazářič v koupelně umístěte tak, aby paprsky dopadaly před a na prostor sprchového koutu nebo vany.

Praní

Pračka nespotřebuje tolik energie na to, že se točí, ale na ohřev vody. Pokud tedy můžete, napojte soustavu na sluneční kolektory nebo tepelné čerpadlo. Moderní pračky už tuhle libůstku umožňují. Když to neumožňuje, přemýšlejte o tom, jak stará pračka je. Moderní stroje mají o 60 % nižší spotřebu elektřiny a o 40 % menší nároky na vodu než pračky z osmdesátých let.

Při praní používejte kvalitní prací prášky, které ušetří energii, když budete prát na nižší teplotu (nehledě na šetrnější praní). Navíc byste měli předcházet usazování vodního kamene, který zvyšuje nároky na příkon.

Pokud plánujete koupi sušičky, zvažte, jestli se nevyplatí koupit tu s principem tepelného čerpadla. Tento úsporný typ sušičky je jako jediný zařazen do energetické třídy A. Pak pravidelně čistěte vzduchový filtr sušičky.

Ohřev vody

Umístěte ohřívač vody co nejblíže k místu odběru – zamezí se tak zbytečným ztrátám tepla v potrubí. Malé zásobníky používejte na konkrétní odběrná místa (umyvadlo, dřez). Když nejde tuhle podmínku splnit a bojler nejde dát do 4 metrů vzdálenosti od odběrného místa, použijte raději menší samostatné bojlery, akumulační beztlakové zásobníky nebo průtokové ohřívače.

Pokud si pořizujete nový elektrický ohřívač vody, zjistěte si energetické ztráty (pohotovostní spotřebu) spotřebiče a vybírejte ten s nejnižšími. Kvalitní bojler by neměl mít energetické ztráty vyšší než cca 1 kWh na 120 l za den, beztlakový ohřívač 0,22 kWh na 5 litrů za den.

Snažte se o co nejpřesnější dimenzování ohřevu vody. Bojler nepřehřívejte (doporučená max. teplota je 65 °C), průtokový ohřívač nastavujte na teplotu sprchování a výstupní vodu již nemíchejte se studenou.

I bojler je potřeba čistit. Nejméně jednou za 3 roky jej nechte kompletně zevnitř vyčistit od usazenin a kalu. Zvýšíte tím podstatně jeho účinnost a ušetříte za elektřinu.

Ostatní

Mnoho lidí používá kvůli okamžité dodávce teplé vody z baterie oběhovou cirkulaci teplé vody v potrubí. Pokud ji máte, instalujte časovou regulaci. Cirkulaci tak můžete naprogramovat pouze na tu dobu, kdy jste doma a tuto službu využíváte. Do míst, která využíváte jen nárazově (WC, komora, sklep), neinstalujte úsporné žárovky. Sice energii uspoří, ale nenaběhnou hned, takže výsledek je tristní. Pořiďte si buď halogenové, nebo ještě lépe LED diody.

Foto: www.Isifa.com