Vybereme libovolnou předlohu a motiv překreslíme na fólii konturovací barvou (případně nakreslíme obrázek podle ruky - postupujeme stejně). Barvy nanášíme přímo z lahvičky, jejíž zúžené hrdlo nahrazuje kreslicí hrot. Barvu necháme 1 až 2 hodiny zaschnout, a pak vybarvujeme motiv výplňovými barvami. Stejně postupujeme, i když malujeme přímo na vybrané předměty – skleničky, lahve a podobně.

Vrstva barvy by měla být v celé ploše stejně silná, ztenčená místa by se mohla při snímání z fólie trhat. Ze stejného důvodu dotahujeme také barvy až ke kontuře. Úzké prvky na obrázcích – kmínky stromů, mašličky, prostory mezi květinami, by se při snímání z fólie porušily, jejich okolí proto vybarvíme transparentní barvou, díky níž plocha zesílí. Po zaschnutí nebude vidět, protože všechny barvy jsou sice v tekutém stavu matné, po ztuhnutí však zprůhlední.

Po dokončení necháme obrázky 24 hodin zaschnout, pak je opatrně sejmeme a lepíme na určené místo, u větších dáváme pozor, aby se jejich části neslepily k sobě. Při opětovném snímání se obrázek obvykle poškodí. Při dlouhodobém vystavení slunečnímu žáru se také může zdeformovat a nepůjde sejmout, pak je lepší ponechat ho na podkladové fólii.

Tip:

  • Jestliže se obrázek z fólie špatně snímá, dáme ho na chvíli do mrazáku, pak půjde sloupnout lépe. Nesmíme ho tam však nechat příliš dlouho, mohl by se polámat.
  • Pro zpevnění lze výsledný obrázek přetřít průhlednou slupovací barvou.