Pro člověka, který žil v domě, a je zvyklý na prostor, je těžké přestěhovat se do tak malého bytu. Spousta věcí bude muset samozřejmě pryč. Ale i tak jich zbude dost a je potřeba byteček chytře vymyslet a zařídit, aby splňoval všechny požadavky a majitelka se v něm cítila dobře. Proto se obrátila na mne, abych jí pomohla.

Paní Martina trvala na dvou věcech – ta první je normální velká postel, ne rozkládací gauč, ani malá postel pro jednoho. Klasické manželské letiště. Druhým požadavkem bylo maximální množství úložných prostor, které ovšem nesmí působit těžce a byt „zaplácnout“. A pokud to půjde, umístit i malý gauč, ze kterého by se dala pohodlně sledovat televize, nebo na něj posadit návštěvu. Přinesla dokonce dva návrhy od různých designérů, které ovšem požadavek na úložné prostory nesplňovaly. Bylo vidět, že k zařízení svého domu přistupuje pečlivě, a nechce nic ponechat náhodě.

Bylo mi jasné, že se budu muset moc snažit, abych vyhověla její představě. Barvy, které paní Martina doslova miluje, jsou růžová a fialová. Mám je také ráda, takže s představou barevného ladění jsme si padly do oka.

Aby byt nevypadal příliš zaplněný nábytkem, rozhodla jsem se pro bílou barvu čelních ploch nábytku se světlými korpusy v dekoru bílé kávy. Podlahu jsem paní Martině doporučila vinylovou, moc se jí líbil tmavý dekor dřeva. Protože má malého pejska, chtěla podlahu, která se bude dobře udržovat a bude odolná proti poškrábání.

Nejprve jsem udělala návrh kuchyně, poté navazující úložné prostory. Obě jsme se shodly na tom, že je tam škoda nevyužitého prostoru pod stropem, a tak jsem přidala nástavce. V garsonce opravdu není na škodu využít prázdný prostor. Na protější stranu jsme daly velkoformátovou fototapetu, která prázdný prostor na zdi zaplní a zútulní. Postel dle přání majitelky se vešla, pohovka také. Úložné prostory ještě zvětšila vestavěná skříň v předsíni, která pojme veškeré oblečení. Po dokončení návrhu jsme ještě promýšlely, zda zavěsit na stěnu nad postel a pohovku ještě podlouhlou knihovnu. Paní Martina si nebyla jistá, zda na této stěně chce ještě nějaký nábytek, tak si ponechala čas na rozmyšlenou. Celkově se myslím podařilo splnit vše, co jsme od tohoto návrhu očekávaly.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz