Děti a viditelné nástrahy

Začněme od těch nejběžnějších, například ostré rohy nejčastěji na stolech, komodách a ostatním nábytku zaoblíme speciálními krytkami. Na ostré hrany lze použít také samolepicí pružnou pěnovou pásku. Nejčastěji se lepí na hrany větších květináčů, zespodu na schodišťové stupně apod. Ostatně právě schodiště patří k jedněm z nejnebezpečnějších částí domova. Zábranu na ně musíme skutečně pořídit při prvních náznacích lezení. Dítko je totiž velmi šikovné a navíc ho to na schodech baví. Ve vstupu sem mu zabrání dvířka nebo branka, jejichž montáž není obtížná. Samozřejmostí je také zamezení otvírání či dovření dveří, oken, balkonů apod., a to speciálními zarážkami a zámky. Proti otevření dvířek a zásuvek si pomůžeme speciálními zámečky, které se nejen snadno instalují, ale i demontují. Podobně funguje i zabezpečení otevírání toaletního sedátka. Nejčastěji jsou tyto pomůcky k dostání v obchodech s dětskou výbavou. Samostatnou kapitolu tvoří krbová kamna, případně krb s otevřeným ohništěm. Nejjednodušším řešením je zabránit dětem v přístupu, tedy na čas kolem nich postavit ohrádku.

Děti a spotřebiče

Zvídavá dítka ráda otáčejí a mačkají vším, co jde. Nelze tomu zabránit, a tak dospělým nezbývá nic jiného než s tím počítat a připravit se na jejich řádění. Většina spotřebičů je vybavena dětskou pojistkou, která zamezí jejich spuštění, takže ji stačí jen používat. Tam, kde je jen nepatrné riziko převrhnutí nádobí z varné desky, je zapotřebí ji opatřit zábranou proti pádu hrnce, pánve apod.

Pro bezdětné, co se zařizují:

  • Pozor na skládací židle, mohou se pod batoletem, které už na židli vyleze, rozložit.
  • Kupujte oválné nebo kulaté stoly. Nemají ostré hrany a z hlediska feng-šuej (harmonie domácnosti) jsou ideální.
  • Pořiďte si velkou postel. Ať se do ní všichni vejdete.
  • Na chvíli zapomeňte na vystavování čehokoliv. Doplňky tedy kupujte s ohledem na jejich využití.

Děti a elektrický proud

Jedno z velkých nebezpečí číhá na děti u elektrické zásuvky. Pokud je to možné, instalujte při stavbě (nebo rekonstrukci) ty modely, které jsou bezpečnostně chráněny proti dětským prstíkům. V opačném případě můžete používat běžné záslepky, tam, kde je zásuvka v permanenci, můžete využít redukci s bezpečnostním vstupem. Některé typy jsou navíc vybaveny LED diodami, takže svítí a nemusíte je ve tmě hledat.

Děti a koupelna

Chcete-li nechávat děti samotné ve vaně, pak jim můžete pořídit speciální sedátko, které jim nedovolí se ve vodě pohybovat. Ale spíš je to nebude moc bavit, takže nezbývá než s nimi být a vanu nebo sprchový kout upravit pro jejich bezpečí. Standardně k němu přispívá protiskluzová podložka, a to jak uvnitř zařizovacího předmětu, tak i na zemi. Dále to je termostatická baterie. U ní totiž můžeme nastavit teplotu vody, vybavena je i pojistkou, která upozorňuje na vyšší teplotu, takže zamezí opaření. K dostání jsou i speciální ochrany výpusti vody, která nebezpečně vyčnívá do mycího prostoru.

Foto: Thinkstockphotos.com