Pro architektonickou kancelář FINEZZA design byla tahle zakázka téměř ideální. K zakázce totiž přistoupili v okamžiku hrubé stavby, takže měli příležitost zasáhnout do některých stavebních dispozic. „Především jsme zvětšovali okna na francouzská, interiérové dveře – kdy česká norma pracuje s 200 cm, my děláme s 210 cm,“ říká Milan Vrbík z FINEZZA design. Dále dodává: „Ty vypadají elegantněji a jsou proporcionálně vyštíhlené. Také jsme pohnuli některými zdmi, které jsou tím pádem lépe komunikující s prostorem a lépe propojí jednotlivé zóny domu.“ Také krb byl původně na jiném místě.

Elegantně, seriózně a leskle

Investoři chtěli interiér moderní, živý, ale seriózní zároveň. Majitelé mají rádi vysoké lesky, tedy ačkoliv je vysoký lesk na ústupu, zde se vyskytuje větší měrou. Také lze v tomto směru pozorovat výraznější odkaz na dřevodekor, který je doplněný přírodními tóny – hnědou, krémovou, kávovou a dalšími kombinacemi odstínů.

„Hodně pracujeme v kontrastech, tedy na podlahách, površích, ale i zařizovacích prvcích lze vidět tento koncept,“ vysvětluje Milan Vrbík.

Středem společenské části domu je krbový sloup a prostory jednotlivých zón jsou vzájemně propojené – tedy kuchyně, obývací pokoj a jídelna jsou odděleny jen zónováním. Hmotové věci byly eliminovány bílou barvou a jen luxusními povrchy – jako podhled, podlaha, doplňkové panely – nesou znak textury, struktury nebo barvy.

Odlehčená kuchyně

Kuchyně je opět ve vysokém lesku. Ale designéři se ji snažili co nejvíce odlehčit i jinak. Proto je odražená od země a levituje. Dobře se pod takovou uklízí a zároveň tím, že vidíme podlahu běžet až pod ni, se místnost opticky rozšiřuje.

Bolavým místem současných interiérů domů je schodiště. Tato část domu bývá těžkopádná a leckdy „nekompromisně“ vmáčknutá do jinak velmi příjemného prostoru. Zde je schodiště vetknuto do prostoru a jeho hmota je ořezána použitím skleněných panelů na zábradlí. Tím se může i výrazně spojit s hlavním prostorem domu – obývacím pokojem.

Konec centrálního světla

Všimněte si, jak zde bylo pracováno se světlem. Dávno je přežité dogma o centrálním osvětlení. Dnes je moderní a zde hojně používané osvětlení s nepřímou složkou světla formou promyšlených odrazů a skrytých světelných ramp a kanálů – ty jsou pak následně doplněné objektovými světly – lustry a lampami, nebo zabudovanými bodovými reflektory. „Hodně pracujeme s technologií LED – je dražší na vstupu, ale ušetří neskutečně mnoho peněz za provozu,“ doplňuje Milan Vrbík.

Interiér byl zpracován: design: https://www.designatak.cz realizace: https://www.finezzadesign.cz