Vánoce jsou přede dveřmi a my začínáme být nervózní z představy, co vše ještě musíme stihnout. Když konečně všechno nakoupíme, uvědomíme si s hrůzou, že nám ze stropu visí pavučiny, na nábytku se hromadí vrstvy prachu, koberec připomíná lesní cestu a z oken už pomalu není vidět.

Co s tím?Někdo zatne zuby, vezme do jedné ruky vysavač a do druhé kýbl s vodou, pak se pohádá s partnerem o rozdělení práce a nakonec zpohlavkuje děti. Jiný v zoufalství volá úklidovou firmu, ale dozví se, že už jsou všechny termíny obsazeny a chce se věšet. Rozumný člověk si proto předvánoční úklid objedná včas, a díky tomu přečká období úklidové hysterie ve zdraví. Pokud se chcete i vy připojit k těmto „vyvoleným“, podívejte se urychleně na Internet nebo do Zlatých stránek a zvedněte sluchátko.

Co vše si můžeme u profesionálů objednat?Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď: Prakticky všechno. Záleží jenom na tom, jakou firmu si vybereme a kolik budeme ochotni za její služby zaplatit. Pokud si někdo nechá zamést chodník, umýt hrníčky, vyžehlit spodky nebo vyčistit bazén nebo psí boudu a ještě si po dobu práce dá pohlídat děti, může to mít. Většina lidí se však spokojí s mytím oken, luxováním a tepováním, popřípadě vydrhnutím podlahy nebo pověšením záclon. Když se nahonem nedokážeme rozhodnout, co všechno by se nám vyplatilo objednat, vyžádejme si katalog nabízených služeb včetně ceníku a v klidu si ho prostudujme.

Jak se orientovat v cenách?Pokud si necháme umýt okna nebo podlahu, vytepovat koberec či sedací nábytek, budou nám větší firmy účtovat práci v přepočtu na čtvereční metry. Například v Praze a dalších větších městech zaplatíme za mytí oken a tepování koberců přibližně 11 Kč/m2. Vytepování čalouněného nábytku je zhruba 2x dražší, takže za vyčištění 1m2 sedací soupravy nám firma započítá 20 Kč. Ostatní práce, jako je žehlení, mytí dřevěného nábytku apod., se obvykle platí hodinovou sazbou, která se v současné době pohybuje od 90 do 120 Kč za 1 hodinu. Praní záclon a ložního povlečení se rovněž může účtovat také podle váhy a míry zašpinění. Většinou se jedná o částku v rozmezí od 40 do 70 Kč za 1 kg běžně znečištěného prádla.

Na co všechno se máme zeptat?Obvykle nás bude zajímat, zda je v uvedených cenách započteno DPH, které představuje 19 %. Dále bychom měli vědět, jestli je v poplatku za provedenou práci zahrnuta i doprava, a pokud ne, kolik nás bude stát. U menších zakázek totiž můžeme být nemile překvapeni, když nám k účtu za umytí dvou oken v ceně 150 Kč ještě naskočí položka za dopravu, která bude představovat 6 Kč za každý ujetý kilometr. Pokud bychom si například v Praze objednali na umytí oken v garsonce firmu sídlící na druhém konci města, přišel by nás takový úklid poněkud draho. U větších zakázek se rozhodně vyplatí pozvat domů technika firmy a nechat si udělat předběžnou kalkulaci včetně dopravy a DPH.

I v případě, že nás finanční otázka příliš nezajímá, měli bychom rozhodně vědět, zda je příslušná firma pojištěna proti případnému způsobení škody a v jaké výši. V objednávce by pak měla být uvedena i možná sankce při nedodržení termínu nebo dokonce neuskutečnění zakázky. Solidní velké firmy nám tyto podmínky většinou samy zaručují, u drobných podnikatelů tomu vždy tak není. Sepsání obdobné smlouvy si pak obvykle musíme vyžádat nebo se spokojit s tím, že budeme v případě způsobené škody (třeba rozbité starožitné sošky) vymáhat náhradu soudně. Zvát si do bytu zcela neznámé podnikavce, kteří na sloupech nelegálně inzerují laciné služby, je veliké riziko.

Převzetí zakázkyKvalitně odvedená práce je zájmem nejenom nás spotřebitelů, ale i všech solidních pracovníků úklidových firem. Některé nám dokonce dají při placení vyplnit letáček, kde napíšeme, jak jsme s daným pracovníkem byli spokojeni. Hodnocení pracovníka před jeho vlastníma očima ovšem pro nás nemusí být vždy příjemné, a tak mnozí z nás spíše uvítají, když k nám přijde do bytu mistr, aby odvedenou práci sám zkontroloval. Ostatně, je možné se na tom dohodnout již při zadávání zakázky a může to být jedno z kritérií při výběru firmy.

Způsob platbyZa provedenou práci musíme samozřejmě zaplatit. Ale pozor finanční odměna, kterou firmě poskytneme, by měla být tzv. přímo úměrná rozsahu i kvalitě služeb. Vždy vyžadujeme účet, na kterém bude uvedena velikost vyčištěné plochy nebo počet odpracovaných hodin a DPH. Nejobvyklejším postupem bývá zaplacení provedené práce přímo na místě zaměstnanci firmy. Můžeme se však předem dohodnout i na dalších variantách – tedy proplacení dohodnuté částky převodem na bankovní účet či složenkou.

-šum-Připraveno ve spolupráci s firmou RPM Service