Energetický štítek je pozorným spotřebitelům již několik let známý jako návod pro orientaci při nákupu velkých domácích elektrospotřebičů. Obsahuje totiž informace, které naznačují jejich provozní náklady, tedy spotřebu elektrické energie, respektive vody. Štítek navíc zařazuje konkrétní výrobek do kategorie A až G, podle které lehce a rychle zjistíme, jestli je provoz daného spotřebiče úsporný, nebo naopak. S rostoucími cenami energie a technologickým pokrokem stoupá i význam orientace podle energetických štítků a uskutečňování nákupních rozhodnutí také podle provozních nákladů našeho budoucího domácího pomocníka. Vždyť ze štítku můžeme například zjistit, že nejúspornější lednice na trhu se spotřebou asi 0,53 kWh za 24 hodin má o 1.350,- korun nižší roční náklady na spotřebu elektřiny, než jiná chladnička podobných rozměrů zařazená do energetické třídy C s trojnásobně vyšší spotřebou energie. Za deset let jejího provozu tak ušetříme více než 13.500,- korun.

Spotřebiče povinně označované energetickým štítkem:
  • Automatické pračky
  • bubnové sušičky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • elektrické ohřívače vody
  • zdroje světla
  • Vzhledem k tomu, že technologický pokrok nespí ani v oblasti domácích spotřebičů, reagují na něj i energetické štítky, a to zaváděním nových tříd a uplatněním pro nové spotřebiče. Chladničky a mrazničky v třídě A+ V některých evropských zemích tvoří prodej chladicích zařízení (chladničky, mrazničky a jejich kombinace) v energetické třídě A až 50 % trhu, ve většině případů je to více než 20 % trhu. Podle průzkumu v obchodech tento podíl v České republice přesahuje 35 % a spolu se spotřebiči třídy B tvoří téměř 90 % trhu. Díky tomu se dnes již v prodejnáchmůžeme setkat i s výrobky zařazenými do energetické třídy A+, či dokonce A++. Jedná se o chladničky a mrazničky, jejichž spotřeba energie je v třídě A+ pouze ve výši 30 až 42 % spotřebičů třídy A a spotřebiče třídy A++ mají spotřebu energie nižší než 30 % spotřebičů třídy A. Uvádění těchto tříd na energetických štítcích je zatím dobrovolnou iniciativou jednotlivých výrobců, od příštího roku bude ale uplatňována v celé Evropské unii. Koupí spotřebiče v této třídě totiž získáte jistotu nejnižších možných provozních nákladů v dané třídě výrobků. Ukázka vybraných chladniček a mrazniček, u kterých výrobce deklaruje energetickou třídu A+ (uvádíme také jejich spotřebu energie za 24 hodin, objem chladicího a mrazicího prostoru a doporučenou maloobchodní cenu):

    ZnačkaTypové označeníSpotřeba (kWh/24h)Objem (litry)Doporučená MOC
    ArdoFMP 340,6240 / 3012.990,-
    ElektroluxERB 31150,53192 / 9134.990,-
    LiebherrKDP 25420,60191 / 4922.990,-
    PhilcoPRC 310,65179 / 9716.490,-
    SiemensKT16L4200,43119 / 1611.990,-
    WhirlpoolARC 57800,73240 / 9220 290,-
    AristonMBAA 4531 CV0,8283/13220.590,-

    Energetické štítky pro další spotřebiče Označení elektrických trub energetickým štítkem je již v České republice povinné, má však jinou podobu. U nás uplatňovaná podoba energetických štítků tyto spotřebiče nezařazuje do energetických tříd, udává však spotřebu energie na zahřátí vnitřního prostoru trouby na 200oC a na udržení této teploty po dobu jedné hodiny. Po našem vstupu do EU bude evropská legislativa vyžadovat zavedení klasických štítků i pro trouby a přibude proto i jejich zařazování do energetických tříd se škálou od A po G.

    Další novinkou na trhu bude logo Energy star, určeno pro osobní počítače, monitory, scannery, faxy, kopírky, tiskárny, tedy kancelářskou a výpočetní techniku. Logo, původně zavedeno v USA, bude označovat spotřebiče například s nízkou provozní a tzv. stand-by spotřebou energie. Klimatizační jednotky odloženy Další změna se chystá v oblasti klimatizačních jednotek, jejichž počet a spotřeba energie v celoevropském měřítku neustále roste. Na úrovni Evropské unie byla schválena legislativa, která i pro tyto spotřebiče požaduje zobrazování energetických štítků při jejich prodeji. Po našem vstupu do EU tedy začne platit i u nás. Další informace o štítcích Původním posláním energetických štítků je ochrana životního prostředí prostřednictvím propagace energeticky úsporných spotřebičů a tlaku na výrobce o jejich další rozvoj. I když je používání štítků pro vybrané druhy spotřebičů ze zákona povinné, v prodejnách ne vždy dostaneme o jejich obsahu dostatečné informace. Pro zájemce o bližší podrobnosti byla proto připravena internetová stránka www.uspornespotrebice.cz, která jejich obsah vysvětluje a prostřednictvím které je možné nechat si zaslat další podrobné informace na toto téma. -Juraj Krivošík- SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s.