Studené podzimní období je často obdobím nepříjemných viróz a chřipkových epidemií. A jak se proti tomu bránit? Důležitá je především prevence a právě v tomto čase, jako prevence, může našemu zdraví prospět teplo a vlhko – tedy pára. Suchý vzduch ve vytopených místnostech, zimní chlad a především velké teplotní rozdíly při přechodu z vytopené místnosti do venkovního chladu jsou velkou zátěží pro naše dýchací cesty i pokožku. Asi nejmenším problémem jsou „zelektrizované“ vlasy, které se v zimě nedají zkrotit. Na všechny tyto problémy účinkuje koupel v teplé páře jako skutečný balzám. Několik argumentů pro páru

  • Parní sauna představuje ideální kombinaci tepla (52 – 53oC) a vlhkosti (100% vlhkost vzduchu).
  • Pára zbavuje napětí, uvolňuje tělo i duši, pomáhá odbourat nahromaděný stres.
  • Inhalací a vodní mlhou se zvlhčují dýchací cesty. To pomáhá uvolňovat hlen a očistit od něj tělo. Tento příznivý účinek se může zintenzívnit pomocí vonné esence – například při kašli či prochladnutí a i při chronických chorobách.
  • Pára napomáhá k uvolnění napjatých svalů. Prohřátím se zvyšuje elasticita vaziva a svalů, díky tomu se křečí stáhnuté svaly uvolní a zmírní se bolesti (například ztuhlého krku, který je typický pro sedavé zaměstnání).
  • Zlepšuje se pohyblivost svalů a kloubů.
  • Pára zmírňuje bolesti i při lehkém revmatizmu.
  • Rozšiřuje cévy a podporuje prokrvení organizmu. Tím dochází k zrychlení vyplavování škodlivých produktů látkové výměny z buněk a tělo se důkladně očišťuje.
  • Díky lepšímu prokrvení jsou buňky lépe zásobené kyslíkem.
  • Vrchní vrstvy pokožky se prokrví, dostatečně se zásobí životodárnou vodou, čímž se pokožka napne, póry se otevřou a kůže se pročistí.
  • Má povzbuzující a oživující účinky. Když po krátké parní lázni následuje studená sprcha nebo ponoření do chladné vody, je to mimořádně osvěžující a pro tělo a duši povzbuzující.
  • Co je to parní kabina Parní kabina je vlastně hydromasážní sprchový box i parní sauna (turecká koupel) v jednom. Umožňuje tedy sprchování a vodní masáž (ve stoje i v sedě) pomocí směrovatelných vodních trysek a díky uzavřené konstrukci i relaxování ve zdravé parní sauně. Parní lázně i v menší koupelně Parní kabina není určená jen do velkých koupelen. I malá místnost může být přece vybavená prakticky a poskytovat maximum pohodlí. Navíc s kabinou, která nezabere o nic víc prostoru než normální sprchový kout, se dá i v malé koupelně ušetřit místo – vana už zde nebude nevyhnutelně nutná. Na instalaci parní kabiny je zapotřebí jen pár přípojek, které jsou v běžných domácnostech normálně k dispozici. Samotná montáž není náročná na čas ani stavební práce, zapojení je ale dobré nechat na odborníkovi. Stejně jednoduchá jako je montáž je i demontáž, a tak je možné si parní kabinu při stěhování klidně odnést s sebou. Praktické umístění Nové možnosti pro vybavení koupelny parní kabinou představují vestavné modely parních kabin. Ty je možné zabudovat i do malého prostoru, například praktickým oddělením rohu pomocí montovaných příček. Při tomto řešení zůstanou veškeré stěny kabiny k dispozici pro umístění např. WC, umyvadla nebo poliček. Diagonály přitom dodají i jednoduše zařízené koupelně na originalitě. Výhody vestavěné parní kabiny se projeví i při rekonstrukci – někdy je třeba možné koupelnu rozšířit i do dalších prostor, například bývalé chodbičky nebo do méně využívaného prostoru, do kterého se dá bez velkého bourání nainstalovat právě parní kabina. Protože kabiny vyrobené ze sanitárního akrylu jsou absolutně těsné, není problém umístit je i do prostor, které nebyly původně plánované jako „mokré“. Protože jsou ze zabudované parní kabiny zvenku vidět jen skleněné dveře, může být design koupelnového zařízení zvolený úplně nezávisle na parní kabině, případně může být zachované původní uspořádání koupelny. -las-