Podlahovinám z PVC se v minulosti neřeklo jinak než lino. Patřily k nejlevnějším podlahovým krytinám, čemuž odpovídala i kvalita a životnost. Neprávem se však s touto neblahou pověstí začalo mylně ztotožňovat i opravdové linoleum. Přitom mezi oběma materiály je hluboký rozdíl.

Linoleum je přírodní materiál, který se vyrábí z lněného oleje, pryskyřice, dřevité nebo korkové moučky, vápence, barviv a juty. Jeho výroba i použití nezatěžují životní prostředí, navíc je biologicky rozložitelné. To a další důvody vedou k jeho stále častějšímu užívání, oblíbila si ho nejen laická veřejnost, vyhledávají ho také architekti a bytoví návrháři.

Důvod č. 1Linoleum je trvanlivá podlahová krytina, která je vhodná i do vysoce zátěžových místností. Nevadí ji nábytek s kolečky ani zvířecí tlapky s drápky. Je stálobarevné, může být vystaveno slunečnímu svitu. Životnost se počítá i na desítky let, je dochováno, že v některých školách sloužilo i víc jak 50 let. Je vhodné pro podlahové vytápění.

Důvod č. 2Linoleum se vyrábí drcením přírodních materiálů, které se slepí a následně válcují a suší. Proto neimitují jiné přírodní materiály (dřevo, kámen apod.), ale jsou jednobarevné nebo mají vlastní strukturu podobnou barevnému nástřiku (mramorování). Díky přidáním barviv jsou v nabídce v široké barevné škále, a to jak v pestrých tónech, tak i jemných odstínech. Obrazce na podlaze získáme pomocí pokládky. Vložit můžeme jemné bordury kopírující tvar místnosti nebo jimi vymezit určitou část prostoru. Oblíbené jsou také čtverce nebo široké pásy, které jsou od sebe barevně rozlišeny. Spoje se svařují, takže nemůže dojít k zatékání mezi spáry a tím znehodnocení podlahoviny.

Důvod č. 3Některá linolea jsou povrchově chráněna speciální úpravou, která nedovolí nečistotám na podlaze (vylité víno, potraviny, vysypaná zemina apod.) vpít se do materiálu. Čištění je tím usnadněno a urychleno.

Důvod č. 4Rovná snadno udržovatelná podlahová krytina je vhodná do domácností s astmatiky a alergiky. Potlačuje množení bakterií.

Víte, žeMůžete mít plovoucí podlahu z linolea? Jsou to HDF desky s korkovou vrstvou a nášlapnou vrstvou z linolea. Opatřeny jsou speciálním click systémem, který umožňuje krytinu snadno pomocí zámku položit a třeba po čase rozebrat a použít jinde. Nabízeny jsou v nejrůznějších odstínech, které lze mezi sebou kombinovat, takže na podlaze můžeme vytvořit nejrůznější vzory. Podlaha je navíc výborný tepelný i zvukový izolant.

A další dobré rady..

  1. Linoleum pokládáme na čistý, vyrovnaný a suchý povrch. Místnost necháme vystěrkovat.
  2. Lepí se přímo k podložce.
  3. Ihned po pokládce můžeme prostor používat.
  4. Okraje se začisťují lištou.

-td-