Bezsáčkové vysavače většinou patří mezi modely ve vyšší cenové hladině. Jejich cena totiž odráží vysokou úroveň použité technologie a složitější koncepci.

Rozličné modely fungují na základě různých principů, obecně však platí, že nikdy nebudete muset kupovat náhradní sáčky a že v tomto případě žádný sáček nevytváří bariéru zamezující sání. Vzhledem k tomu, že jsou dnes některé typy sáčků do vysavačů poměrně drahé, mohou být nakonec bezsáčkové vysavače tou levnější alternativou, přestože je jejich pořizovací cena vyšší.

CyklonCyklonové modely vysavačů stály u počátku bezsáčkových vysavačů vůbec. Vzduch obsahující nečistoty je hnán do vysavače, kde rotuje velkou rychlostí, takže se částice prachu usazují v nádobě vysavače působením výkonné odstředivé síly. Tato síla zbavuje vzduch veškerých nečistot. Zbývající nejmenší částice prachu jsou zachyceny ve filtrech předtím, než je vzduch vypuštěn z vysavače ven.

SáčkyBěžné vysavače se sáčky jsou většinou levnější než jejich bezsáčkové protějšky a umožňují snadnější likvidaci nashromážděných nečistot. Sáčky ale nemohou být opakovaně použity, jelikož prach rychle zanáší póry vysavačového sáčku, zabraňuje tak proudění vzduchu, takže postupně klesá sací výkon vysavače a vysavač je méně účinný v odstraňování dalších nečistot. Abyste dosáhli se sáčkovým vysavačem těch nejlepších výsledků, měli byste si zvolit vysavač s co největším výkonem - pro domácí použití jsou většinou dostačující vysavače s výkonem pohybujícím se v rozmezí 1100 až 1600 wattů.

-jop-Foto: Panasonic a archiv