Černá a bílá technika patří k běžnému vybavení velké většiny domácností. Zdatným pomocníkem je v kuchyni, pohodu navozuje v obývacím pokoji, nechybí ani v ložnici, a tak bylo otázkou času, kdy se dostane i do dětských pokojů. Používáme ji tady už v den, kdy si miminko přineseme z porodnice domů…

Kromě toho, že dítěti zpříjemňuje nové prostředí, zároveň hlídá jeho pohodlí a bezpečnost. Dospělým se na čas stane neocenitelným pomocníkem.

Chůva bez čepceNejčastěji využívaným přístrojem usnadňujícím život rodičů je takzvaná elektronická chůvička – přenosný přijímač, který hlídá zvukem. Dřívější modely fungovaly pouze jednosměrně, rodič slyšel zvuky z dětského pokoje, ale nemohl na ně reagovat. Nejnovější typy jsou obousměrné. V momentě, kdy dítě začne plakat, může na něj rodič hovořit z vedlejšího pokoje nebo dokonce ze zahrady. Chůvičky totiž mají dosah až 300 m, přičemž samy upozorní uživatele, vzdálí-li se z dosahu. Není potřeba se ani bát odposlechu, některé modely jsou vybaveny digitální technologií DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) zaručující stabilní a soukromé spojení, které není možné ani přerušit. Na trhu se objevila už i inteligentní videochůva. Součástí přístroje je kamera schopná nočního vidění, ta se automaticky aktivuje v momentě, kdy se dítě začne pohybovat. Obraz je přenášen do připojeného televizoru, zvuk slyší rodiče standardně.

Součástí některých chůviček jsou i další funkce, jako například promítání hvězdné oblohy, která navozuje v pokoji příjemnou odpočinkovou atmosféru a dítě zklidňuje. V přístroji mohou být uloženy také ukolébavky a dokonce i několik přírodních zvuků.

Nejen peřinkyZejména u kojenců s nízkou porodní váhou nebo zdravotními komplikacemi oceníme speciální chůvičku v podobě plastové desky. Umisťuje se pod matraci, na které dítě spí, a citlivá elektronika sleduje a zobrazuje frekvenci dětského dechu, kritický stav oznamuje zvukovým signálem. Rodiče mají okamžitou informaci o náhlém selhání dechu, dušení nebo dávení.

Do postýlky můžeme dětem pořídit další drobné přístroje, které budou zabezpečovat jejich pohodu. Jsou to například jednoduché promítačky, které zobrazují na stěnu nebo strop uklidňující animace, přehrávají ukolébavky nebo vydávají tlumené světlo. Pohodovou atmosféru můžeme zpříjemnit i osvěžovačem vzduchu, existují speciální vůně určené pouze pro kojence.

Zdraví na prvním místěPřístroje v dětském pokoji napomáhají i ke zdraví dítěte. V jeho pokoji by neměl chybět zvlhčovač vzduchu, se kterým se mu bude mnohem lépe dýchat. Vybíráme ho podle velikosti místnosti, ve které se bude používat. Novinkou na našem trhu jsou přístroje zvlhčující chladnou párou, ta v místnosti neohřívá vzduch, takže jsou zajištěny stále stejné podmínky.

Hygienu kojeneckých lahví a dudlíků zabezpečují dezinfekční přístroje a sterilizátory. Vedle standardního užití existují sterilizátory do mikrovlnné trouby. Proces trvá přibližně 10 minut, výkon je cca 750 - 1300 W.

Děti a monitoryTelevizoru a počítačovému monitoru se nevyhneme, patří k 21. století stejně neodmyslitelně jako rychlé automobily a dopravní letadla. S jejich existencí se rodiče musí smířit a jediné, co mohou udělat, je dítěti jejich užívání postupně a s rozmyslem dávkovat, aby se na nich nestalo závislé. Počítač můžeme potomkovi představit už ve třech letech, kdy mu ukazujeme obrázky a začínáme vysvětlovat. Už v pěti letech může dítě samostatně řešit jednoduché úlohy a začít se učit písmenka, číslice, rozeznávat zvířata apod. Rodič by vždy měl kontrolovat dobu strávenou u monitoru, zpočátku by neměla přesáhnout 15 minut, později se čas může prodloužit až na 30 minut denně, prvňáčci už mohou trávit u počítače hodinu. Ani příliš dlouhé sledování televizních programů nepřináší dítěti takové zážitky, jaké ho potkávají v reálném prostředí. Kontrolujte proto čas strávený před TV obrazovkou a porovnejte ho třeba s časem, který dítě strávilo ten den pohybem. Ovlivňujte výběr programu a o zhlédnutém pořadu se s potomkem bavte. Naučí se tak přemýšlet o tom, co právě sleduje.

Dítě a technika:• Zabezpečuje hygienu • Kontroluje jeho bezpečí • Zdokonaluje dětské vnímání • Ulehčuje rodičům péči

-td-Foto: Archiv In, Philips, Tefal