Vzhled kování včetně kliky kromě celkového tvaru a detailů určuje také materiál a povrch, který vidíme. Materiál je jedním z úhelných kamenů, který odlišuje dveřní kliku kvalitní a nekvalitní. Existují dvě velké skupiny – kliky kovové a plastové.

Materiálů či povrchů kování je velmi mnoho: například jenom dnes velmi rozšířenou mosaz najdeme v několika různých provedeních: mosaz leštěná, mosaz matná (satinovaná, broušená), chrom může být také lesklý a matný, a dokonce oba materiály mohou být zkombinovány - napůl lesk a napůl mat. Dále jsou v nabídce kování niklová, eloxovaná, vyskytuje se i zirkonium a široká paleta materiálu nerez v mnoha provedeních a kombinacích. Velmi trvanlivý povrch je titanový, naopak mosazné kliky, i když pokryté ochranným lakem, se dají někdy lehce poškrábat. Proto raději hned zjistíme, zda je klika lakovaná, nebo ne, napoví nám ostatně už cena.

Rozdíly v plastových dveřních klikáchNa první pohled by se zdálo, že můžeme dát rovnítko mezi slovo nekvalitní a výraz „plastová klika“. Nemusí tomu tak ale být vždy. Záleží zde spíše, jak je plast zpracován. Na jedné straně najdeme kvalitní a drahé kliky, na straně druhé kliky opravdu levné a navíc takové (většinou rozetové), které se do dveří ani nešroubují skrz dveře, časem se tak mohou uvolnit. Otravné je potom, když klika drží napůl, při každém zmáčknutí se viklá a občas vypadne. Jakmile se jednou odlomí, pak už pořád zlobí a vypadává, zavřít se pak můžeme, když se nám to nejméně hodí – třeba v koupelně. Přitom na trhu jsou v této cenové relaci, a tedy nejlevnější z nejlevnějších (i do 100 korun!), kliky rovněž plastové, ale „šroubovací“, které se připevní, šroubují se dveřním křídlem naskrz a jsou bytelné. Levnější plastové kliky jsou vyrobeny z polyamidu.

Již zmíněné a ne právě nejlevnější (kolem 800 – 1.000 korun) kvalitní plastové kliky se doporučují instalovat do dveří v těch místnostech, kde je velký provoz, a tak jsou tady i zvýšené nároky na hygienu, častější úklid a údržbu. Dražší plastové kliky jsou vyrobeny z nylonu a jsou opravdu pevné. Možná i proto, že některé nejsou celoplastové, ale vnitřek mají kovový.

-ag-Foto: společnost M&T - dveřní kování