Skříň na míru má přímo podivuhodnou vlastnost: po jejím zabudování se nám zvětší místnost a máme více místa na vlastní bydlení, ale současně i více úložných prostorů, více místa uvnitř skříní. Jak je to možné? Jednoduše, vestavěná skříň dokáže využít každičkého centimetru! Pokud je dobře navržená, je to dokonalý výrobek z hlediska ergonomie, šetřící místo.

Máte v předsíni nebo v ložnici skříň ověšenou kapsáři, přikupujete prádelníky a komody – a stále to nestačí? Pořád jejich obsah nepojme váš rozšiřující se šatník? Tak to už zřejmě bude chtít vestavěné skříně. Pokud nemáme (nebo nám architekt v novém rodinném domě nevyprojektoval) šatnu, rozhodně bychom měli počítat s přesně na míru vestavěnými skříněmi, prádelníky a botníky.

Dokážete odhadnout, kolik vlastně místa z celkového úložného prostoru ve vašem bytě mohou zabírat šaty (tedy kabáty, obleky, bundy, sukně, saka, svetry – to znamená všechno, co je pověšeno ve skříni nebo uloženo na policích skříní)? Může to klidně být až třetina veškerého úložného prostoru bytu, ale klidně i o něco více. Záleží na tom, jak moc jsme fandové nového oblečení a jak moc je nakupujeme. A to aniž bychom se starého zbavovali– bojíme se vyhodit sebemenší věc, včetně starého kabátu, který jsme léta neměli na sobě. V tomto případě jsme tak trochu otroky předmětů a naše nároky na úložný prostor se budou stále zvětšovat, logicky, pokud nezměníme tyto své návyky.

V každém případě bychom se pro jistotu měli zamyslet nad zvětšením úložného prostoru. Protože pokud jde jenom o oblečení, to totiž není všechno – ještě je tady prádlo, trička, doplňky – tedy jinak řečeno další nároky na prádelníky, komody, šuplíky a šuplíčky a další minimálně desetina z celkového úložného prostoru...

Probíráme-li svůj šatník pravidelně a více méně máme pořád stejný počet věcí (co vyřadíme, to časem dokoupíme), můžeme uvažovat o tom, jak velký úložný prostor vlastně potřebujeme. Než začneme uvažovat nad vlastní objednávkou skříní na míru, můžeme vzít v potaz čísla, která nám napoví, kolik průměrně šatů skladuje žena a kolik muž, a kolik tedy (opět v průměru) potřebují místa – jakou délku tyče na ramínka, kolik polic na prádlo, i kolik místa na boty. Ale o tom někdy příště.

-ag-Foto: Roldor