Světu byl představen robot s mozkem, který funguje podobně jako lidský, vysavače se samostatně pohybují po zemi, vysávají a v případě potřeby se dojedou dobít k elektrické zásuvce. Byla sestrojena pračka, která nepotřebuje vodu ani čisticí prostředky, ale využívá negativní ionty, stlačený vzduch a deodoranty… Díky vývoji nových technologií možná nebudeme muset v budoucnosti hnout doma prstem, i dneska je ale jejich pomoc nenahraditelná…

PračkyVýběr pračky podřizujeme v první řadě rozměru, standardní velikost je 60 x 85 x 60 cm, do menších bytů je vhodnější komprimovaná verze (hluboká 45 cm) nebo pračka s horním plněním. Informujeme se i na spotřebu vody, elektřiny a účinnost praní, hodnoceny jsou písmeny A, B, C, přičemž A označuje nejlepší skupinu, někteří výrobci používají skupinu A+. Rozhodující je i náplň prádla, pro domácnost se využívají pračky pro 3 až 7 kg zašpiněného prádla.

Standardně mají pračky 15 a více programů, mezi nejčastěji využívané patří praní jemného prádla, poloviční náplň, dvojité máchání, rychlé nebo úsporné praní a další. Moderní modely jsou vybaveny speciálním senzorem, který umí změřit zašpinění prádla a podle toho zvolí optimální spotřebu vody a množství pracího prostředku. Displej bývá u modelů vyšší kategorie samozřejmostí, jeho prostřednictvím spotřebič komunikuje s uživatelem. A tak číselným kódem nahlásí vzniklou závadu, také jím informuje o probíhajícím programu či zbývající době praní. Novinkou firmy Electrolux je pračka, která na uživatele mluví. Kromě toho, že se s ním znělkou přivítá, lidským hlasem informuje o vhodnosti nastaveného programu, případně o nedovřených dvířkách nebo zavřeném přívodu vody. Po dokončení pracího cyklu samozřejmě zavolá. Není od věci připomenout, že komunikuje v českém jazyce, což ocení jak singl muži, tak i třeba důchodci.

Máte pocit, že by to mohlo stačit? A co hygiena? Tou se zabýval tým odborníků firmy Samsung, výsledkem je pračka s technologií Silver nano. Je to komplexní systém ochrany zdraví, který pomocí iontů stříbra (nanočástic 75.000krát menších, než je tloušťka vlasu) spolehlivě a účinně ničí choroboplodné zárodky, plísně a na 650 druhů bakterií. Zároveň zabraňuje usazování těchto mikroorganismů (v zásuvce na prací prostředky, okolo dvířek apod.).

ChladničkyI o chladničce rozhoduje její velikost, obecně se doporučuje cca 50 l na jednoho člena domácnosti, 4členná rodina by proto měla mít lednici s objemem 200 l. Dbáme na energetickou náročnost, písmeno A hodnotí nejúspornější kategorii.

Momentem při rozhodování o koupi je její vnitřní uspořádání. Kromě standardních polic a zásuvek by neměl chybět speciální šuplík na úschovu zeleniny, která v něm zůstane delší dobu čerstvá. Oceníme také přihrádky na láhve a vnitřní cirkulaci vzduchu, která umožní skladovaným potravinám být déle „na živu.“ K tomu napomáhá i technologie Silver nano (Samsung) využívající okem neviditelné částice stříbra. Ty obíhají v chladničce spolu s cirkulujícím vzduchem a zabraňují rozšíření bakterií, jejichž působením zelenina ztrácí svoji čerstvost (patrné zvláště u listové zeleniny). Podobného efektu dosahují i ostatní výrobci, kteří antibakteriálně upravují vnitřní stěny. V rytmu jednadvacátého století se funkce upravují zejména s ohledem na spotřebu energie. A tak chladničky vyšších tříd bývají vybaveny alarmem oznamujícím delší dobu otevřené dveře, zvýšenou vnitřní teplotu apod.

Oblibu v posledních letech získaly chladničky s výrobníkem ledu. Užívání je samo sebou příjemné, při koupi bychom měli zhodnotit, zda nám za to zvýšený odběr elektrického proudu stojí. Nejnovějším trendem jsou chladničky s integrovaným displejem, jejichž budoucnost před lety předpověděla firma Electrolux. Podle zvoleného modelu můžete jeho pomocí sledovat televizní programy, připojit se na internet, software umožní nahrát vzkaz, případně z vložených potravin v ledničce doporučí ideální recept.

Myčky nádobíZákladním měřítkem při výběru myčky je počet sad nádobí, které umyje při jednom cyklu. Rozeznáváme myčky na 6 nebo 12 sad nádobí, máte-li prostor pro umístění větší z nich, pak si ji rovnou pořiďte. Spotřeba mycího prostředku je totiž téměř shodná jako u menšího modelu a na její naplnění si můžete (máte-li dostatek nádobí) klidně počkat. Měřítkem při výběru je opět spotřeba energie a vody (cca 14 l vody), účinnost mytí, zajímat bychom se měli i o hlučnost, která u moderních spotřebičů nepřesahuje 42 dB.

Vedle standardních programů i u myček najdeme program, který si sám určuje spotřebu vody, dobu mytí i množství mycího prostředku, nechybí ekonomické programy nebo speciální programy s vysokou teplotou, která zahubí mikroorganismy. Praktickou pomůckou je indikátor chybějící soli a leštidla. Novější modely jsou vybaveny displejem informujícím uživatele o průběhu programu, zbývajícím čase mytí atd. Novinkou je tlačítko 3 v 1, které spotřebiči oznamuje, že uživatel používá místo běžného prášku tablety. Modely z vyšších tříd mají systém aktivního sušení, které nádobí zchladí a osuší samostatným ventilátorem, takže ho lze vyjmout takřka ihned po mytí.

OBECNÉ RADY PRO VÝBĚR BÍLÉ TECHNIKY:
  • Zvolte správnou velikost.
  • Soustřeďte se na energetický štítek, hodnota A nebo A+ patří k nejúspornějším.
  • Přínosem jsou ekologické aspekty (EKO programy).
  • Informujte se na zajištění a udržení hygieny.

-td-