Základním předpokladem proto, aby se dítě cítilo ve svém pokoji příjemně a bezpečně je správné osvětlení. Docílit bychom měli ideálních světelných podmínek, které zároveň napomáhají ke zdravému vývoji očí našich potomků. Světlo pro nejmenší Každá maminka dobře ví jak hlasitě umí dítě dát najevo svou nevoli, necítí-li se právě v pohodě. Ještě ani neumějí chodit a mluvit, ale cítí se bezpečně pokud v pokoji není tma. Chceme-li aby se dítě cítilo příjemně i ve večerních hodinách, pořiďme mu k posteli lampu. Na trhu jsou klasické stolní modely nebo typy s úchytkou, která dovoluje přichycení k pelesti, blízké polici apod. Vhodné jsou nízké zdroje světla, který bude v noci vytvářet šero. Někteří výrobci dokonce nabízejí svítidla s pamětí obsahující několik ukolébavek. Dítě tak může nerušeně usínat při uklidňující hudbě.

Rok se s rokem sejde a dítě začne cupitat a naučí se ovládat předměty ve svém okolí. Tehdy mu můžeme lampu u postele vyměnit za typ, který bude poskytovat více světla a umožní nastavení vzdálenosti a směru světla. Dítě zároveň ocení možnost ovládání světla v těsné blízkosti postele, takže si v noci (například při cestě na toaletu) může pohodlně rozsvítit a dostat se tak bezpečně do požadovaného cíle. Vhod přijde osvětlení se stmívačem, který dovoluje intenzitu světla plynule snižovat anebo přepínat (zpravidla o padesát procent). Obecné rady Základem je instalovat centrální světlo, které dítěti dovolí pohybovat se bezpečně po místnosti. Lampa by měla umožňovat pohodlné přecházení a neměla by překážet ve výhledu. Vhodná jsou přisazená stropní svítidla, svítidla v podhledech apod.

Centrální světlo kombinujeme s ostatními typy lamp, které vybíráme s ohledem na jejich účel. Máme-li volné místo, pak by nemělo chybět stolní nebo stojací svítidlo, kterými můžeme osvětlovat určitou část pokoje. Zpravidla tu, kde si dítě nejčastěji hraje. Nástěnná světla pak vytvoří odpočinkovou atmosféru. Menší lampa by rozhodně neměla chybět u lůžka. Vybíráme tu u níž lze nastavit směr a vzdálenost světla, takže si dítě může číst v posteli aniž by si kazilo oči. U postele by zároveň měl být ovladač centrálního světla, aby spáč už nemusel vstávat, zhasínat a po té se potmě dostávat zpět na lůžko. Pokoj sourozenců Obecná pravidla můžeme aplikovat bez problémů do pokoje, které obývá jedno dítě. Jsou-li tam ale dva nebo tři či více dětí, pak bychom světla měli instalovat tak, aby každé mělo ke své činnosti vlastní lampu. Světla se vzájemně nesmějí rušit, naopak bychom měli najít variantu, kdy se osvětlení doplňuje. Znamená to pořídit dětem více samostatných lamp, což představuje vyšší investici, nicméně docílíme, že si děti nebudou kazit oči a omezíme důvod k hádkám třeba právě kvůli osvětlení. V momentě kdy dítě začne chodit do školy pořizujeme mu pracovní stůl, na který patří lampa. Vybavena je podstavcem a ramenem s klouby, které umožňují nastavení vzdálenosti a směru světla. To dovoluje školákovi svítit na potřebnou část stolu. Reflektor umístěný ve stínítku určuje charakteristiku světla. Ze symetrického reflektoru dopadá světlo ve tvaru pravidelného kuželu, z asymetrického pak dopadá kužel světla po diagonále, takže osvětluje větší úsek. Zdroj světla musí být schovaný, aby v určité výšce neoslňoval. Vzhledem k častému používání je vhodné pořídit dítěti kvalitní lampu a nadčasový design, který neomrzí.

Dětský pokoj: 1. Zřiďte centrální světlo 2. Nezapomeňte na doplňková svítidla (nástěnné, stojací modely) 3. Chybět nesmí lampa u lůžka 4. Školákům pořiďte na stůl pracovní lampu

Design Zatímco dětem předškolního věku dopřejeme lampy s dětskými motivy, které se dospělým mohou zdát neatraktivní, teenagerům můžeme nechat lampy vybrat podle vlastního vkusu. Nezapomínejme však, že dítě ovlivňuje prostředí, ve kterém vyrůstá. Nechte je tvořit a z povzdálí korigujte jejich kreativní přání.

-td-Foto: archiv