Prostá kytice dokáže dodat interiéru styl. Vonička z růží, Nerine, pryskyřníku a šateru  je toho dokonalým příkladem. Hravé mašle z tkanin různých vzorů působí svěže a automaticky přitahují pozornost.
Extravagantní trubky červeného hvězdníku příjemně kontrastují se strohými tvary bílé vázy ozdobené romantickou mašlí. Kontrast zdůrazňují jednoduché linie stolku od Marcela Wanderse, který do moderního designu zapracovává historizující prvky.
Kytice jako sochy. Dokonalé květinové koule jsou uvázané z růží a karafiátů. Dokonalé křivky květinových koulí zvýrazňují prosté linie obrazu.
Dokonalé pro vstupní halu nebo obývací pokoj: strohé žebrované vázy, z nichž vykukuje několik bílých hvězdníků, růží a Nerine. I když jsou vázy samy o sobě robustní, romantické květiny jim dodávají na eleganci.

Nechte se alespoň na chvilku přenést do baroka. Nebudete k tomu potřebovat žádný stroj času, jen fantazii, květiny a trochu inspirace... Jak to tak totiž vypadá, tak designéři i floristé již mají dost strohosti, která nyní ovládá naše interiéry, a snaží se do nich vnést trochu zdobnosti. Do interiérů se tedy začínají dostávat impozantní až majestátní tvary. Pracuje se s mnoha historickými panovnickými symboly: nápadnými insigniemi a rozetami, medailony, stejně jako s poháry a bystami. Důraz se klade na bílou, černou a šedou barvu, které se v interiéru často kombinují s růžovými, nachovými, červenými a zelenými akcenty. Používané materiály bývají hrubé, například kámen, mramor, ale setkáváme se i se sádrou, jemně glazovanou keramikou a opracovaným dřevem. Z měkkých a poddajných materiálů hrají prim samet nebo jemná kůže. Důležité jsou tu i dekorativní prvky, například ozdobné šňůry, střapce, mašle, krajky a drapérie. Vzory jsou inspirované sochařstvím a perokresbou, často v nich převládá šedá barva. Není však hned nutné předělávat celý interiér a nakupovat drahý nábytek, abychom dosáhli kýženého výsledku posledních trendů. Stačí jen málo. Vznešenost, eleganci a sváteční atmosféru navodí i maličkosti a třeba také květiny. Naaranžujte si doma kytice sošných linií i kyprých barokních tvarů v působivých barevných kontrastech černé, bílé a šedé s různými odstíny růžové a nachové. Zejména aranžmá v různých tónech růžové navodí tu správnou atmosféru. Historické prvky a tvary by samozřejmě neměly v takovémto aranžmá chybět. Tvarově zajímavé a zdobné jsou například květy Nerine, kaly (Zantedeschia), hvězdníku (Hippeastrum) a růže (Rosa). Jemností a filigránskou elegancí pak vynikají pryskyřníky (Ranunculus), karafiáty (Dianthus) a šater (Gypsophila). Jako hlavní barvu v květinových aranžmá použijte bílou v kombinaci s růžovou, nachovou a červenou. Šedozelená a stříbrná zde vytvoří zajímavé akcenty. Nastříkání zelených listů na bílou barvu působí velmi impozantně. Vázu zvolte ve tvaru kalichu, buď jednobarevnou nebo s motivem mašlí či tvarově zajímavých listů. Na závěr aranžmá ozdobte mašlemi nebo stužkami.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář