V okouzlení vánočními svátky si často neuvědomíme, že na nás může číhat i lecjaké nebezpečí. S časem Vánoc by lidé měli věnovat zvýšenou ostražitost zejména při používání vánočních dekorací. Zvláštní opatrnost by se měla věnovat dekoracím s otevřeným ohněm. Neméně významné z hlediska bezpečnosti jsou ale i elektrické svítící ozdoby vánočních stromečků. Klasické žárovky na starých řetězech jsou křehké a mohou praskat již při nepatrném nárazu. Zahřívají se a spolu se starými dráty a nedostatečným krytím mohou být příčinou velmi nepříjemných vánočních zážitků v podobě požáru v bytě nebo na chatě.

Dnešní technologie ve světelném průmyslu je natolik daleko, že nové svítící vánoční ozdoby nabízejí nejenom jasnější a zářivě bílé světlo, extrémní dobu životnosti, jsou mnohem levnější na provoz, ale jsou také odolnější vůči nárazům, vibracím a díky dostatečnému bezpečnostnímu krytí (IP44) se dají bez obav použít i ve vlhkém a mrazivém venkovním prostředí.

S využitím LED technologie mohou nabídnout velmi jasnou teplou bílou, vhodnou zejména do interiérů (WW), anebo chladnější bílé světlo, vhodné spíše do exteriérů (CW). Na trhu jsou samozřejmě k dostání i barevné svítící řetězy, které umějí plynule měnit barvy, a vytvářet tak kouzelné barevné efekty.

Světelné řetězy jsou nabízeny v dostatečných délkách zpravidla 16 nebo 22 metrů. V případě bílých světel lze sehnat i řetěz dlouhý 58 metrů, který udělá z domu či zahrady pohádkové místo, které nikdo nepřehlédne.

-td-Foto: OSRAM

Související článek:Aby bylo vánoční osvětlení nejen kouzelné, ale i bezpečné