Trochu jako úpravný domeček pro panenky, trochu jako kombinace městského bydlení a venkovského stavení… Dnešní návštěva bude obojím. V dalším dílu pravidelných návštěv vás již podruhé zveme do malého domu, o kterém jsme vám psali zde, kde se vybraný vkus, smysl pro detail a materiály spojují s jasnou představou, kterou měli majitelé o svém bydlení. „Chtěli jsme kombinaci venkovského domu a zároveň pohodlí, které máme v našem městském bytě,“ říká na úvod návštěvy pán domu, jinak působící ve stavebnictví. „K domům mám blízko, řadu z nich jsem za život postavil, pomáhal stavět nebo dozoroval pro jiné, takže vím, co obnáší rekonstrukce několik set let starého domu, stejně jako novostavba na zelené louce,“ popisuje své celoživotní profesní směřování majitel, investor, stavební dozor i „příležitostní zedník“ v jedné osobě. Na tomto domu, který pod jeho rukama prošel kompletní rekonstrukcí, si toho všeho užil až až. Větší část realizovali řemeslníci, některé práce, které ho baví, si dělal majitel sám.

„Jednoduché a čisté“… to je hlavní motto tohoto interiéru, které vás napadne, hned jak překročíte práh domu. V interiéru je zkombinované původní kamenné zdivo s novými omítkami, takže jste jednou nohou (nebo jedním okem) na venkově, a přitom v interiéru, který lze označit za veskrze městský. Citlivě rekonstruovaný, s pečlivě vybranými doplňky a se svébytnou atmosférou. Hlavní obývací prostor osvětlují dvě rýžové koule – lustry z populární IKEA, které svým minimalismem ničemu nekonkurují, a naopak jejich světlo je měkké a neagresivní.

Krásná kamna v kuchyni už sice neslouží svému účelu, zato jsou krásnou a stylovou dekorací, na kterou jsou majitelé obzvlášť pyšní. Celý obytný prostor, do něhož se jde z kuchyně, je otevřený přes dvě patra „až do střechy“, a dává tak vyniknout sedlové střeše: vnitřní strana je „okapotována“ sádrokartonem. „Krovy nebyly nijak oslňující, takže jsme se rozhodli je nepřiznávat, a naopak strop vytvořit kompaktní a prosvětlený pomocí střešních oken,“ říká majitel.

V rohu obytné místnosti je umístěno rozlehlé kožené sofa, jeho oranžová barva skvěle ladí s kobercem, dlažbou v kuchyni i přírodním kamenem. V kuchyni je na míru vyrobená kuchyňská linka, kterou doplňuje jednoduchý dřevěný nábytek, nejvíc ze všeho připomínající „babičkovské“ židle lakované na barvu slonové kosti. Určitě je z venkovských chalup znáte i vy.

U domu se majitelé soustředili především na pohodlí: rádi čtou, poslouchají hudbu nebo se potkávají s přáteli, takže tomu je uzpůsobená celá obytná část domu. Na ni navazuje spací část, kde je také koupelna s toaletou.

Dnešní předvánoční návštěvu jsme absolvovali během letošního podzimu, kde na stole voněla jablka a klidná hudba dokreslovala příjemnou atmosféru klidu a odpočinku. Tak to ostatně u víkendového bydlení obvykle očekáváme.

Povšimněte si: kombinace kamenného zdiva, práce s prostorem, měkkého ladění interiérů

-var- Foto: Iveta Kopicová