Život je neúprosný, a tak se stane, že buď souhrou osudu, nebo věkem přijde doba, kdy se začneme pohybovat pomaleji a nesnadno. Bohužel se díky těmto příznakům nebudeme cítit bezpečně. A protože zejména doma je nutné, abychom se tak necítili, je důležité přizpůsobit si byt vlastním potřebám. Poměrně velkou péči bychom měli věnovat koupelně. Na komplexní požadavky tělesně postižených se naštěstí zaměřilo mnoho výrobců sanitární keramiky, takže klient není odkázán jen na účelovost jednotlivých prvků, ale dokonce si může vybrat i design. Život bez vozíku Takový titulek zní sice optimisticky, stačí však používat francouzské hole nebo se sotva držet na nohou, a pocit nebezpečí je tu. Koupelna patří díky často mokré podlaze k velmi nebezpečným místům i pro zdravé osoby a co potom tělesně méně zdatní jedinci?

Při plánování koupelnového prostoru pro seniory bychom měli počítat s jejich menší pohybovou schopností. Prostor koncipujeme naprosto jednoduše bez zbytečných překážek tak, aby bylo vše po ruce a dobře dostupné. O vaně kvůli obtížnému nástupu i výstupu uvažujeme málokdy, zato soustředíme pozornost na sprchový kout. Vhodné je instalovat vaničku, s nástupem ve stejné výšce jako je okolní podlaha. Vnitřní prostor by měl být opatřen speciální protiskluzovou úpravou, která se aplikuje při výrobě. Pokud ji nemá, můžeme dodat alespoň protiskluzové podložky. Přestože je snadný nástup i výstup, doporučuje se madlo pro přidržení, užitečné bude i sedátko. Finančně náročný, avšak zdraví prospívající může být masážní panel, který se do sprchového koutu instaluje dodatečně. Kromě hlavové a ruční sprchy má spršky, které lehce masírují povrch těla. Dopřát si můžeme i speciální box nebo parní altán. Život na vozíčku Koupelnový prostor pro vozíčkáře vyžaduje samozřejmě bezbariérový přístup, přičemž minimální šířka umožňující vjezd invalidního vozíku je 80 cm. Přechod mezi oběma místnostmi je naprosto plynulý, dveře se otevírají z místnosti ven.

Zařizovací předměty vybíráme z kolekcí speciálně navržených do koupelen pro handicapované. Nabízena jsou široká podjezdná umyvadla, která se instalují tak, aby výška horní hrany byla 80 cm od podlahy. Sifon lze kompletně zabudovat do zdi, takže nepřekáží kolenům. Vozíček se zasune cca 30 cm pod umyvadlo, jehož přední vykrojení dovoluje snadnou dostupnost baterie. Obecně se doporučuje používat tzv. lékařské typy s dlouhou pákou, popřípadě baterie se senzory. Existují také umyvadla s pneumatickými podpěrami, které dovolují lehkým tlakem sklonit přední hranu. Chybět by nemělo zrcadlo na pojízdné liště, které lze podle potřeby výškově nastavit.

Klozety mají zvýšenou sedací výšku (48 - 50 cm), což dovoluje snadno přesednout z invalidního vozíku. Přední hrana je od zadní stěny vzdálena nejméně 70 cm. Po obou stranách toalety se umísťují sklopná madla. Zvýšené posazení ocení i lidé s omezenou pohyblivostí, pro které je vstávání z nízkého klozetu zbytečným problémem. U závěsných toalet je samozřejmě garantovaná nosnost 400 kg. Na výběr jsou modely s hlubokým nebo plochým splachováním, ovládání je dotykové, praktické je pomocí senzorů.

Sprchový kout pro vozíčkáře by měl mít samozřejmě bezbariérový vstup, rozměr alespoň 140 x 140 cm, dno má dvouprocentní spád, odpad v podlaze je nejméně 30 cm od stěny. Uvnitř nesmí chybět 40 cm široké sklopné sedátko umístěné 50 cm nad podlahou.

Rozhodne-li se vozíčkář pro vanu, pak může zvolit sedací vanu s klasickým tvarem nebo o něco hlubší rohovou variantu. Kvůli usnadnění nástupu (samozřejmě s pomocí) se doporučuje vanu zapustit do země. Bez problému Naprostá většina výrobků pro handicapované má přívody odpovídající obvyklým normám, takže je jejich montáž jednoduchá. Mohou být povrchově chráněny speciální vrstvou (každý výrobce ji má pod vlastním názvem), která zabraňuje usazování nečistot a vodního kamene. Tím je usnadněna údržba povrchu. Zaoblené hrany koupelnového zařízení pak při možném pádu minimalizují riziko bolestivého zranění.

Koupelna pro tělesně handicapované 1. Používejte materiály s protiskluzovou úpravou. 2. Zařízení vybírejte ze speciálně navržených kolekcí pro handicapované. 3. Nezapomeňte na madla, držáky a sklopné sedátko. 4. Pro jistotu instalujte do koupelny zvonek nebo telefon, kterými je možné přivolat pomoc.

-td-Foto: Laufen, Ravak