Včera bylo třináctého, a to znamená, že dnes je čtrnáctého a k tomu února, tedy den svatého Valentýna. Svátek, který už u nás není žádnou neznámou. Přestože ho zde slavíme oproti Americe, kde minimálně měsíc před tímto dnem se květinářství předhánějí ve své nabídce, restauratéři vyzývají k včasné rezervaci a lákají své hosty na valentýnské menu, decentněji a méně okázale (naštěstí), tak i přesto se snažíme na tento den své blízké překvapit milým dárkem. Nejtradičnějším a zároveň nejoblíbenějším dárkem k takové příležitosti stále zůstávají květiny, jejichž prostřednictvím nejen potěšíme svou drahou polovičku, ale zároveň i vyzdobíme své jinak „šedivé“ příbytky. Tak jakou? Většina lidí si s Valentýnem spojuje růže a je pravda, že s nimi asi nikdy nešlápnete vedle. Už od pradávna jsou symbolem lásky a symbolický význam mají i barvy jejich květů. Poslem lásky a náklonnosti ale může být i řada jiných květin. Nebojte se tedy experimentovat a překvapte svůj milovaný protějšek tentokrát něčím nevšedním! Třeba orchidejí cymbidium, která je obalená nádhernými květy a ve váze vydrží opravdu dlouho. Na trhu jsou malokvěté i velkokvěté odrůdy v barvách od bílé, žluté a růžové přes červenou a oranžovou až po hnědou a zelenou. Snadno tak můžete zvolit tu, která nejlépe vystihne vaše city. Patříte-li mezi ty, kteří dávají přednost vlastnoručně vyrobeným dárkům, určitě vás potěší několik nápadů, jak z těchto překrásných květin vytvořit originální valentýnské překvapení. Velmi jednoduše Zkuste zaměnit tradiční pugét za skupinku několika menších váz, do kterých naaranžujete jasně žluté orchideje cymbidium, karafiáty, sasanky a růže. Chcete-li aranžmá rozveselit, použijte květiny zvané craspedia. Jejich květy vypadají jako roztomilé bambulky. K dozdobení už stačí použít jen pár stébel zelené trávy nebo ochmýřené panicum, a dárek je hotov. Okořeníte-li každou vázičku nějakou milou vzpomínkou nebo originálním vyznáním, určitě nic nepokazíte… Lahůdka pro oči Trošku náročnější na přípravu bude květinový dort, který jistě potěší každého gurmána. K jeho výrobě budete potřebovat nízkou kruhovou mísu, aranžovací hmotu, okrasné špendlíky, širší a dlouhé listy, například listy orobince (typha), zelené chryzantémy, květy miniaturního cymbidia a růži. Aranžovací hmotu vykrojte ve tvaru dortu (průměr by měl být menší, než má mísa) a umístěte doprostřed nádoby. Okrasnými špendlíky upevněte na okraje listy orobince (typha) a na dortovou plochu v kruzích napíchejte volné květy miniaturního cymbidia. Volná místa zaplňte zelenými chryzantémami. Doprostřed pak zapíchejte koniklec a úplně na závěr rudou růži a máte „upečeno“.

Valentýnská klasika Pro milovnice klasiky bude nejlepší volbou vysoká kytice v tradičních valentýnských barvách, které vévodí mnohokvěté Cymbidium Breamer, kaly a rudé růže. Její příprava je náročnější, ale pokud to chcete zkusit sami, tak nejprve pomocí červeného aranžérského drátku svažte dohromady kaly se stébly Steel Grass. Všechny květiny pak připevněte ke stonku orchideje. Postupujte přitom shora dolů. Celek ozdobte pěknou stužkou. Tato kytice se bude vyjímat ve vysoké skleněné váze.

Pozvání, které se neodmítá… Chcete-li někoho pozvat na večeři originálním způsobem, zkuste to opět květinami. Vytvořte pestrobarevnou kytici (na obrázku byly použity pryskyřníky v kombinaci s růžemi) a orámujte ji velkými a širokými listy, na které napište speciálním fixem na řezané květiny své pozvání, případně milostný vzkaz. Krásného Valentýna! -td-Foto: Holandská květinářská kancelář