Přemýšlíte o přepažení místnosti, ale nechcete to udělat tak docela úplně a definitivně? Pokud jste proto zavrhli náročnou stavbu příčky, zkuste jednoduše paraván. Potřebujete se u počítače schovat před sluníčkem? Toužíte po malém koutku a kousku soukromí ve velkém obytném prostoru? Nejrychlejším, nejlevnějším a tím nejjednodušším řešením je paraván - variabilní mobilní stěna, jejíž předností je lehkost a různorodost rozměrů a materiálů.

Moderní paraván kvalitního designu může být naprosto neprůhledný, nebo se můžeme rozhodovat mezi různými poloprůhlednými variantami. Jeho jednotlivé části bývají vyrobené z různě perforovaných desek či složené z lamel, které mohou být od sebe různě daleko nebo je lze i naklápět – tím se zase změní množství světla, které paraván propouští. Ani tvar paravánu není vždy striktně stejný; skládat se může z přísně obdélníkových, ale také nahoře různě zaoblených částí. A co víc – části paravánu dokonce nemusejí mít rovnou plochu, vyrábějí se i moderní z ohýbaného dřeva (z prohnutých polokruhových částí) a s kolečky. Sklopíme-li je v pantech k sobě, vytvoříme uzavřenou elipsu, roztažením pak široké S. Některé paravány z vodorovných lamel mívají z jedné strany také malé poličky a lamelové kapsy; stačí tedy paraván postavit kolem počítače, a získáme v něm navíc i úložný a odkládací prostor.

Klasické pletené paravány z ratanu, proutí či bambusu mají horní hranu rovnou nebo různě obloukovitou – použijeme je v ložnicích, zimních zahradách nebo třeba k přepažení velké předsíně nebo haly.

Na trhu jsou také paravány orientálního vzhledu – černá laťková kostra je potažena bílým pergamenem nebo jeho levnější a pevnější napodobeninou – netkanou textilií. Takový paraván je neprůhledný, ale průsvitný, propouští jemně rozptýlené světlo.

Ve starožitnostech občas natrefíme na krásný historický kousek vykládaný perletí nebo vyšívaný hedvábím. Výběr už záleží na stylu interiéru a našem vkusu – základní praktičnost a široká využitelnost paravánu však zůstává.

-ag-Foto: Archiv In, Sunix, Ligne Rose, Vitra