V posledním roce už ale nejen téma léta, spíše už celoroční. Nejen že se nám horká léta prodlužují a zintenzivňují (zlom v zájmu o klimatizace představovalo léto loňské), ale také toho klimatizace umí stále více. A jako multifunkční elektrospotřebiče se používají celý rok: v létě chladí, odvlhčují a provětrávají vzduch, v zimě levně, ekologicky a rychle přitápějí - a po celý rok fungují jako ionizátor a čistička vzduchu. Velmi příjemná je funkce odvlhčování: pokud je nám dusno, nemusíme ani nutně snižovat teplotu, lze jenom zmenšit dusivé parno, a hned se dýchá lépe.

První zásadaJe už všeobecně známo, že bychom se neměli vystavovat žádným dramatickým změnám teplot; hlídáme si, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou nepřesahoval 6 °C. A jestli nám i potom není uvnitř příjemně, dále už teplotu nesnižujeme, ale zvolíme právě funkci odvlhčování.

Oblékáme se podle aktuální situace!Ale je tady ještě jedna věc: teplotu sice o hodně snížíme, ale současně se zapomeneme přiobléknout! Obléknout bychom se měli podle toho, v jaké teplotě se aktuálně zdržujeme v místnosti, nikoliv podle toho, kolik stupňů je tam, kde vůbec nejsme - tedy venku! Jinými slovy nastavíme-li si klimatizaci na 23 °C, nesedneme si k ní v tenkých šatech na ramínka, které nosíme jen v horku přesahujícím 30 °C. Logické je, že teplota 23 °C (a navíc pohyb vzduchu, pokud dáme větrák na vyšší obrátky) vyžaduje adekvátní oděv a zejména zakrytá ramena. Jistě není problém přehodit přes sebe košili.

Co klimatizace neumíKlimatizace neumí vyměnit vzduch uvnitř místnosti za vzduch „čerstvý“, venkovní. Vzduch uvnitř místnosti se pouze ochlazuje, odvlhčuje, přihřívá nebo provětrává (funkce větrák), nikdy se ale nevyměňuje, dovnitř se nijak nevhání vzduch zvenku.

Klimatizaci zapínáme jen při zavřeném okně a dveřích, jinak by do místnosti logicky stále proudil horký vzduch odjinud.

Kvalitní filtry nutnostíModerní iontové, baktericidní a jiné filtry v klimatizacích zabíjejí škodlivé zárodky, eliminují pachy, odstraňují vzdušné částice způsobující alergie. Pokud jsme alergici, žádejme informace, jaké filtry vybraná klimatizace obsahuje.

Raději nic nemontujeme samiŘešení a instalaci vždy necháme na odbornících (výhodou je pak kvalitní záruka a servis) a teprve poté, kdy technik určí potřebný výkon, si vybíráme podle designu jednotky.

Dvě skupiny klimatizacíNejběžnější klimatizace do bytů a rodinných domů jsou tzv. spritové (dělené) typy. Jsou velmi tiché - venkovní část (umístěná na fasádě, balkóně, chodníku apod.) by měla mít maximálně 50 dB, vnitřní je pak ještě tišší s tím, že noční režimy „sleep“ nebo „night“ hladinu hluku v noci sníží na naprosté minimum.

Také oblíbené mobilní klimatizace můžeme používat podle potřeby, převézt je můžeme třeba na chatu. Jsou levnější, ale hlučnější.

-ag-Foto: MICROWELL - LG klimatizace