Přestože hortenzie v květinářstvích nebývají běžným sortimentem, tak na našich zahradách už docela dobře zdomácněly. Jsou krásné, mají bohaté květy sytých barev. Proč je tedy nenechat zazářit i jinde než jen v zahradě?

Jejich krásu a univerzálnost lze snadno využít pro rozmanitá aranžmá takřka pro každou příležitost. Hortenzie se svými bohatými, kulatými a kompaktními květy je přímo ideální květinou pro moderní floristiku. Aranžmá z ní připravená dokáží překvapit - jsou nejen úchvatná na pohled, ale voní, jsou trvanlivá a v průběhu kvetení se proměňují. Vrhněte se tedy do zahrady a trochu té krásy si přeneste i do vázy. A pokud zahradu, kde by vám hortenzie mohla kvést, nemáte, zkuste se po ní poohlédnout v květinářství a podle vzoru nizozemského floristy Menno Kroona, který působí též jako bytový architekt a designér, si s její pomocí zpříjemněte svůj domov.

Voda ve džbánu Název hortenzie, latinsky Hydrangea, je odvozen od řeckého slova hydro (voda) a anteion (sud nebo džbán), vystihuje modrou barvu a kulatý tvar jejího květenství. Hortenzie ale zdaleka nejsou jen modré. Existují také kultivary růžové, červené, nachové, bílé, zelené, ale i různobarevné s lemovanými okvětními plátky. Kromě klasických modře či růžově zbarvených odrůd jsou například velmi oblíbené zelenočervené a růžové s bílými okraji.

Kromě široké barevné škály jsou květy hortenzií jedinečné také tím, že se vybarvují po celou dobu kvetení až do zelenavé s pozůstatkem všech ostatních barev, které postupně ovlivnily původní barvu. Plně vybarveným hortenziím se říká „klasické", vyznačují se dlouhou životností ve váze (zpravidla od tří do čtyř týdnů), a tím se výborně hodí k sušení.

Kvalitní „klasické" hortenzie se pěstují pouze v Nizozemsku. Oproti tomu hortenzie, které nedosáhnou některé z pozdějších fází vybarvení, se nazývají „čerstvé".

Ve správný čas Z hortenzií lze vytvořit opravdu velké kompozice, menší aranžmá s použitím jednoho květu, nebo miniaturní práce. Jedno velké květenství jde snadno rozdělit na několik menších. Další pozoruhodnou vlastností řezaných hortenzií je délka stonku, u některých dosahuje 30 až 50 cm, ale nejvýstavnější kusy mají stonek dlouhý 80 i více centimetrů.

Aby i ve váze vydržely její květy dlouho krásné, je mimořádně důležité uříznout je ve správném stádiu, s plně rozvitým, vybarveným, bohatým a pevným květenstvím. To jsou květiny, které mají ve váze dlouhou životnost a je možné je nechat i usušit.

Aby dlouho vydržela:

  • Stonky šikmo seřízněte a odstraňte spodní listy.
  • Květiny dejte do čisté vázy s větším množstvím čerstvé vody.
  • Do vody přidejte výživu pro řezané květiny, která prodlouží jejich životnost více než o týden.
  • Nikdy neumisťujte „čerstvé" řezané hortenzie na přímé slunce, „klasické" jsou ideální k sušení. Vložte je do vázy s malým množstvím vody, a jakmile dosáhnou konečné barvy, můžete je ponechat již zcela bez vody.

-td-Foto: Holandská květinářská společnost