Dřevo a funkčnost – o to tu běží

Nizozemská designérka Maartje Steenkamp navrhuje nábytek převážně pro děti. Kombinace dřeva, jednoduchého zpracování a funkčnosti… „Když můj syn dostal mladší sestřičku, chtěla jsem vymyslet místo nebo kus nábytku, kde by mohl sedět, hrát si a bavit se s ní. Právě tak vznikl tento stůl kombinovaný se sezením pro dvě děti různého věku,“ popisuje Maartje Steenkamp.

Dalším návrhem, kterým tato designérka zaujala, je židle, která roste s dítětem. Čím je dítě větší, tím nižší má židli, protože na toho nejmenšího potřebuje máma dobře dosáhnout. A pozor vtip je v tom, že na nohách židle jsou vyznačené rysky: jak dítě roste, zkracujete nohy. Takže během nedělního odpoledne přichází tatínek a ratolesti upgraduje židli tím, že jí uřízne nohy. „Vycházela jsem z toho, že žádné dítě se přece nezmenšuje… Takže tenhle nevratný proces se promítl i do koncepce mé židle,“ směje se Maartje.

Tato židle je součástí kolekce nizozemského Droog Designu a poprvé byla představena na milánském veletrhu v roce 2003. Nyní ji vyrábí Droog Design.

Prohlédněte si, co všechno nizozemská designérka Maartje Steenkamp navrhuje na www.maartjesteenkamp.nl.

S trouchou fantazie

V podobném duchu se nese další koncept, tentokrát nazvaný Cubi-Q. Poskládejte si z jednoduchého dřevěného boxu auto, hrad, domeček nebo se na něj jen posaďte a hezky si čtěte, radí designéři Florian Degenhardt a Birte Degenhardt. Jednoduchá skládačka má rozměry 50 x 50 x 50 cm a dá se z ní leccos zajímavého udělat. Méně je více, a tak se milé děti snažte, řekli si designéři, a byl na světě Cubi-Q. Vyrábí ho německá firma Zwergraum ze Steinhagenu a letos za Cubi-Q získala prestižní ocenění Red Dot Award v kategorii nábytek. Prohlédněte si, jak Cubi-Q funguje, na www.cubi-q.de.

Slon pro štěstí

Nedávno jsme psali v souvislosti s pražskou výstavou o designu manželů Charlese a Ray Eamesových (přečtěte si zde). Ke stému výročí narození Charlese Eamese Vitra před pár lety uvedla na trh limitovanou sérii 2000 slonů. Tuhle jednoduchou dřevěnou hračku navrhl Eames v roce 1945 a nikdy se vlastně nedostala do sériové výroby, takže spíš kolovala mezi sběrateli, než aby na ní řádily děti. Vitra přišla s plastovou verzí Slona, která díky své podstatně nižší ceně umožnila, aby se více než půl století starý návrh mohl vyrábět.

Takže do třetice Slon. A příště? Další tipy, tentokrát ze Skandinávie.

Pokračování za týden.

-var-Foto: Inga Powilleit, Zwergraum a Vitra