Pokud jste zažili éru tapetování nevzhlednými vzory na papíru, který se trhal a lepidlem to sotva drželo, pak jste pravděpodobně na tento druh dekorace v interiéru až nadosmrti zanevřeli. Ale to už je minulost. Dnes si tapetování můžeme vychutnat.

Nepopiratelnou výhodou tapet je jejich relativně rychlá aplikace a následný výsledek. Můžeme jimi totiž zcela změnit charakter interiéru.

Využijte optiky

Základem úspěchu je zvolit správný vzor a samozřejmě barevnost. Připomeňme proto několik optických triků, například že vodorovné pruhy místnost rozšiřují, svislé naopak zeštíhlují, s nápadnými vzory to je jako se šafránem, tedy velmi opatrně. Tmavé barvy snižují výšku místnosti (ideální na vysoké stropy), použijeme-li ji na čelní stěnu dlouhé úzké chodby, opticky ji zkrátíme nebo výrazně ukončíme.

Vzor také podřizujeme účelu místnosti (např. do dětského pokoje volíme dětské motivy). Výběr ovlivňuje i velikost prostoru, tvar, rozměry a situování oken s ohledem na světové strany, rozměr a umístění dveří, viditelné konstrukční prvky (sloupy, pilíře, výklenky) a samotné zařízení (osvětlení, podlahová krytina).

Co je trendy?

Náš tipNemusíme zvolit stejnou tapetu na všechny stěny, vzory, popřípadě i odstíny můžeme kombinovat.

Působivé je i zvýraznění jedné stěny nebo její části. Současný diktát nepřisuzuje význam speciálně některému vzoru nebo barevnosti, výběr je skutečně bohatý, a tak bychom měli vybírat podle popsaných kritérií. Nic ovšem nezkazíte klasickou volbou bílá-černá, oblíbené jsou kovové povrchy, ať už s nádechem do zlata nebo stříbra. Něco do sebe mají i tapety s plastickým vzorem. Barvy převládají v pastelových odstínech, které tolik nenamáhají oči ani mysl. V kurzu jsou květinové vzory s maximalizovaným motivem, ze kterého na první pohled nemusí být patrné, že jde právě o rostlinu. Ke standardu se už několik let řadí geometrické dekory, retro či orientální motivy.

Z čeho vybírat?

Přestože budete pevně přesvědčení, že daná tapeta je přesně to pravé, co vašemu domovu prospěje, ještě stále nemáte vyhráno. Při nákupu byste totiž měli vybírat i podle toho, z jakého materiálu je vyrobena a omítnuta stěna, jednotlivé druhy tapet totiž mají různé vlastnosti.

K běžným produktům patří papírové tapety, které jsou nabízeny s hladkým nebo strukturovaným povrchem. Předpokládá se u nich s kratší životností (nejsou odolné proti oděru, nejsou vhodné do vlhkých prostor), a tak jsou ideální například do dětského pokoje, jehož vzhled měníme častěji (s ohledem na věk dítěte). Další možností jsou vinylové tapety, jejichž horní vrstvu tvoří vinyl (plast). Díky tomu jsou odolnější, mají strukturovaný povrch a hodí se i do vlhčích místností. Mezi známé tapety se řadí také textilní, na jejichž papírový základ se aplikují tkaniny z bavlny, juty, vlny, hedvábí aj.

Méně známé tapety

Mezi nejdražší druhy tapet patří sklovláknité, které jsou utkané z bezalkalické skelné příze. Mají hladký nebo plastický povrch, který se následně natírá malířskou barvou. Jejich výhoda je v tom, že nepropouštějí páru, a tak odolávají vlhkosti. Mezi další typy se řadí vlisové tvořené buničitými a polyesterovými vlákny spojenými polymerovým lepidlem. Jejich předností je velmi snadná manipulace, lepidlo se totiž nanáší na zeď, poté se přikládá tapeta.

Není to tapeta, ale...

Nechcete-li zcela abstraktní motivy, pak si můžete dopřát některý z fotografických záběrů vyzvětšovaných až do několika metrů čtverečních. V kurzu jsou fototapety, které věrně přenášejí určitou scenérii do příbytků. Nemusejí to být jen přírodní motivy, nabízeny jsou i pohledy na města, portréty, siluety aj. Podle velikosti jsou fototapety k dostání v jednom kuse, anebo je musíte na zeď slepit z několika čtverců.

Zatímco v 80. letech minulého století byl pohled na podobně ozdobenou stěnu kýčovitý, dnešní bohatá nabídka dovoluje výběr vskutku sofistikovaný, a tak podaří-li se vám najít vhodný motiv, může výsledek působit originálním dojmem.

Do detailu

Komu se nechce lepit čtverce či pásy, ale přece jen hledá zpestření domácí výzdoby, pak může sáhnout po samolepkách. Nabízeny jsou květiny, zvířata, geometrické tvary ad. Výhodou je rychlá a snadná aplikace, poměrně dlouhá životnost a příznivá cena.

Nepodceňte barevnost

1. Do světlých a prostorných místností si můžeme dovolit i tmavší odstíny.2. Malým místnostem s nedostatkem světla sluší světlé barvy.3. Nezapomeňte, že křiklavé odstíny mohou rušit (rudá).

-zal-Foto: Marburg, www.wallwear.cz, archiv